Шестте точки аванс на "Лудогорец" пред ЦСКА във временното класиране са и много, и малко. За България обаче обикновено са непосилни за стопяване. Особено ако става дума за дистанция между първи и втори в таблицата. В цялата история на българския футбол на пръстите на едната ръка се броят случаите, когато такава разлика е била стопявана. Тази на ЦСКА обаче не помни такъв случай, пише "Мач Телеграф".

Когато стават шампиони, „червените“ обикновено си опичат нещата рано-рано и далеч преди края на есенния дял оглавяват класирането. Така е било при почти всички техни титли. Изключенията са 7. Толкова са шампионатите, в които ЦСКА не е бил начело на Коледа и Нова година, но все пак е успял да направи обрат за титлата. Нито веднъж обаче това не се е случвало след голямо изоставане.

В два от сезоните дори няма точково изоставане, а "червените" са отзад само по головата разлика. Така е през 1974/75 и 1982/83. В тях ЦСКА дели първото място през зимната пауза съответно със Славия и Левски. И в двата случая "армейците" финишират с титлата в ръце. Именно 1983-а е последната година в историята на ЦСКА, в който титлата идва след обрат през пролетта. На полусезона точките са равни. В 24-я кръг Левски бие „червените“ с 3:0 в директен сблъсък и излиза начело с една точка аванс. После обаче „сините“ губят два пъти в провинцията от "Беласица" и "Етър", което помага на ЦСКА да ги изпревари.

Оттогава досега изминаха 38 години, в които ЦСКА няма спечелена титла, ако не е бил първи през паузата.

Реално най-големите обрати дотук „червените“ са ги направили от два пункта изоставане, които при сегашното точкуване се равняват на три. От такива изходни позиции те изпреварват "Левски" през 1975/76 и 1981/82. През 1965/66 отстъплението от „сините“ в края на декември е 3 точки, но пък ЦСКА има мач по-малко.

Специално в битките между „червените“ и Лудогорец сегашното положение прилича на това от сезон 2018/19. Тогава „орлите“ пак зимуваха на върха с 6 точки пред ЦСКА. Това беше и единственият от последните няколко шампионата, в които „червените“ поддържаха интригата до последния кръг и загубиха битката само с една точка изоставане в крайното класиране.

ЦСКА беше с 6 пункта и зад Литекс през паузата на сезон 1997/98. Тогава обаче по-сериозен конкурент на „оранжевите“ бе Левски. „Армейците“ завършиха трети в крайното класиране, на 8 точки зад шампиона от Ловеч.

Така статистиката, която се формира от точките събрани на този етап от сезона, не дава шанс за титла на ЦСКА, а най-много за поддържане на напрежението до края.