Броени дни остават до един от най-чаканите мачове за футболната пролет у нас – този между ЦСКА и "Лудогорец" за Купата на България. Срещата е на 7 април от 19,30 часа на стадион „Българска армия“, пише "Монитор".

Откакто дойде в България в началото на годината, треньорът на шампионите Валдас Дамбраускас се изправи веднъж срещу „червените“ и два пъти срещу Любо Пенев. Балансът му е положителен – една победа над ЦСКА, една над "Царско село" за Купата на България и едно реми с „царете“ за първенство.

Тогава обаче се следваше една логична линия. Дамбраускас знаеше с какъв отбор и с каква тактика ще излезе Бруно Акрапович. И заради това го изненада при успеха с 1:0 в Разград. Докато водеше "Царско село" Любо Пенев обичаше да сменя схемите, а за Купата срещу "Лудогорец" промени и доста от изпълнителите.

Но пак горе-долу нещата бяха ясни. Последният мач между разградчани и „царете“ в снега в полите на Витоша, пък бе белязан от голяма съдийска грешка и отменен редовен гол на Елвис Ману. Но там за тактика не може да се говори, защото всички си спомняме при какви условия се игра въпросната среща, завършила 1:1.

Сега Валдас Дамбраускас и неговият отбор започват подготовка за гостуването на ЦСКА в сряда, но за какво точно се подготвят. Какви изпълнители ще пусне Любо? Каква схема ще избере? Литовският наставник на „орлите“ със сигурност е наясно, че Ел Голеадор ще захвърли в коша схемата 3-4-1-2, налагана от Бруно Акрапович. Но на коя ще заложи срещу "Лудогорец"? Познатата 4-3-3 отпреди години, 4-1-4-1, която налагаше в "Царско село".

Или пък пак ще заложи на трима отзад, защото всеки пак почти 6 месеца Бруно Акрапович е готвил отбора си по този начин. Пълна мистерия за треньорския щаб на „орлите“. Неизвестно е и кои ще са изпълнителите. Дали ще играе Йомов, или пък Енрике, а защо не и Бисмарк. Може и тримата!

Изобщо ЦСКА на Любо е пълна енигма за хората в "Лудогорец". Да се чуди Дамбраускас и неговият щаб кой да гледат на видео – мачовете на „армейците“ или пък тези на "Царско село". Или пък и двата отбора за още по-добро разузнаване.

Изобщо очаква ни една изключително интересна треньорска битка, в която всичко изглежда възможно. Защото и самият Дамбраускас не е за подценяване с въртенето на състава, схемите и начина на игра. Само през тази пролет литовецът започна с 4-2-3-1, мина през 4-1-4-1, за да детронира "Локо" (Пд) от турнира за Купата на България с 3-4-3.

И след това пак се върна на 4-2-3-1. Подобно въртене на схеми в Разград не са виждали от времето на Димитър Димитров-Херо. И поне за момента то носи успех на „орлите“, които видят с 9 точки пред "Локо" (Пд) и ЦСКА, а освен това са на 1/4-финал за Купата на България след елиминиране на двукратния носител на трофея, а именно „смърфовете“.

Какво обаче е положението с играчите в двата тима преди наближаващия голям мач? Адалберто Пеняранда, който не игра в Разград, навярно няма да излезе срещу "Лудогорец" и сега. Венецуелецът се върна за кратко на терена, но пак възобнови контузията си и изглежда ще е аут. Други травми в ЦСКА няма поне на този етап. Валдас Дамбраускас има много по-големи проблеми. Не е ясно състоянието на Антон Недялков, на капитана Светослав Дяков, на Сисиньо.

Ясно е, че до края на сезона няма да играе Ихинио Марин, а може би и Владислав Стоянов. Шансът "Лудогорец" да излезе срещу ЦСКА с почти същите 11, с които надви "Етър" преди дни, изглежда реалистичен. Защото просто в тези две седмици, в които нямаше първенство, Дамбраускас работеше именно с наличните играчи и тях подготвяше за гостуването на „Армията“.

Националите Кешерю, Сотириу, Десподов, Пламен Илиев, Сисиньо и Доминик Янков бяха далеч и се готвеха при съвсем други треньори. По всичко личи, че Десподов и един измежду Кешерю или Сотириу ще е титуляр, но за останалите нищо не се знае. Отделно Сисиньо и Илиев са с травми.

Изобщо много неизвестни преди големия мач. Поне към днешна дата обаче изглежда, че повечето плюсове са на страната на ЦСКА, защото единствено Любо Пенев знае на кои изпълнители и на коя схема ще използва.