Много малко са хората, които са способни да гадаят как ще изглежда ЦСКА утре в първия мач срещу "Лудогорец" за Купата на България. Може би само Любо Пенев и близките до него хора (от екипа и приятели) имат някаква идея за "червената" трансформация. Всички очакват в ЦСКА да бъде променена веднага схемата на игра, да се залага на по-нападателен футбол, да се задържа топката. С една дума – отборът да изглежда по-добре.

Дали отборът ще е агресивен? Съмняваме се.

Агресията бе типична за Бруно Акрапович.

Той държеше отборът му да играе здраво в защита и да дебне грешките на съперника в последната третина на терена. Залагаше се на преса в определени моменти при изнасянето на топката от противника, което понякога даваше резултати. След първите добри резултати на "червените" при Бруно в края на есента, част от играчите тръбяха в интервюта, че той е стегнал дисциплината и се е фокусирал върху агресията на терена.

Сега може би ще бъде направена крачка назад по отношение на агресията. Нито ЦСКА ще изчаква съперника да си разиграва коня, нито ще дебне за неговите грешки.

Отборът вече ще се опитва сам да ги провокира.

Така играят доминиращите тимове, които водят играта, а не просто да изчакват грешките на съперника.

През последните години, по една или друга причина, в ЦСКА работиха много треньори, които изпровядват ултра прагматичен стил. Такъв бе Нестор Ел Маестро, такъв бе остарелият Люпко Петрович, който вече издигна защитата в култ, подобен бе и наследникът му Милош Крушчич. Бруно Акрапович също е от тази югославска школа, чието верую е, че е задължително отзад да се играе за 0:0, а напред все ще има 2-3 положения, от които поне едно трябва да влезе. Мотото на Ел Маестро беше, че предпочита 5 победи с по 1:0, отколкото един успех с 5:0. Това обаче се отнасяше и за всички треньори след него от бивша Югославия.

Прагматичност до скука, която преди това никога не се е изповядвала на "Армията". Лошо впечатление правеше и това, че често вратарите на ЦСКА получаваха жълти картони в последните минути за бавене на времето при крахка преднина от гол аванс.

Любо Пенев е от съвсем друго тесто. Самият той беше голмайстор, а и беше от това поколение на ЦСКА, което съсипваше съперниците си с 3, 4 или 5 гола разлика. Освен това той вече имаше няколко периода на "Армията" и всеки път отборът му се опитваше да надиграва съперника, не да го дебне. Той със сигурност се е променил през годините, но принципите му си остават същите. Спокойно може да се каже, че ЦСКА ще бъде прогресивен отбор.

Ще търси успеха с повече средства и почти сигурно ще се дава по-голяма свобода на футболистите, които да изразят в по-голяма степен качествата си. Не се знае дали ЦСКА ще постигне при Любо по-добри резултати, но смело може да залагате, че отборът ще вкарва повече голове и ще допуска повече. Ще предлага далеч по-отворени мачове и ще бъде поне една идея по-приятен за окото.

Материал на "Мач Телеграф"