Любослав Пенев вече направи 2 мача с ЦСКА и поредният негов цикъл на „Армията“ се завъртя. Твърде рано е да се правят генерални оценки или сравнения с Бруно Акрапович, но и в двете срещи се очерта една притеснителна тенденция.

„Червените“ два пъти откриват резултата при видимо игрово предимство срещу съперника, но не успяват да го затворят, вкарвайки втори гол. Отборът направи големи пропуски и срещу 10 от „орлите“ и срещу тима на "Арда", който не изглеждаше в добра форма в София. Очевидно е, че ЦСКА изпитва затруднения при вкарването на голове, което бе лесно предвидимо при раздялата с Али Соу през зимата. 

Проблемът обаче рискува да се превърне в хроничен и да остави „червените“ за пореден път с празни ръце в края на сезона. Изпуснатите победи срещу "Лудогорец" и "Арда" са повод за притеснение. И не само, защото „червените“ играят трудно срещу отбори от Топ 5, а защото не материализират превъзходството си. 

В последните 2 години са няколко случаите, когато водените от Любо Пенев отбори се оставят да бъдат застигнати в резултата. Най-емблематичен е мачът с "Ботев" (Пловдив) на полуфинала за Купата на България през пролетта на 2019 година. Тогава ЦСКА стигна до впечатляващ обрат, като поведе с 3:2 на „канарчетата“, които бяха останали едва с 9 човека на терена. В самия край обаче Кристиан Димитров изравни с глава след изпълнение на корнер, което бе прието изключително болезнено от „червена“ България.

През настоящия сезон има два случая, при които Царско село на Любо се подхлъзна. В края на миналата година „царете“ поведоха на Левски с 1:0, но бяха обърнати до 1:2 на собствения си стадион. И то от съперник, който игра повече от полувреме с човек по-малко заради изгонването на Орлин Старокин. "Царско село" все пак стигна до равенството в края.

В края на февруари пък столичният отбор се виждаше вече победител срещу "Ботев" (Пд) в 75-ата минута, когато водеше с 2:0 с попадения на Димитър Костадинов и Андерсон Кордейро. Атанас Илиев обаче първо намали за пловдивчани, а в последните секунди на добавеното време Мишел Еспиноза изравни за 2:2. Вече споменахме и първите му 2 мача при поредното завръщане в ЦСКА, с които общо серията му от срещу без успех при „червените“ набъбна до 6.

Може да се каже спокойно, че отборите на Любо Пенев в последните години вече трудно затварят мачовете. Независимо дали е начело на ЦСКА или на "Царско село", тимовете изпускат точки в хода на срещите или в самия им край, и то от печеливша позиция.

Нормално е, тъй като футболът е непредвидима игра и изненади винаги се случват. Но тенденцията е ясна и е напоследък, защото в първите си години като треньор Любо Пенев не е допускал такива обрати, дори и частични. Тогава отборите му печелеха, когато поведат, а при загубите си изоставаха в резултата.

Материал на "Мач Телеграф"