Бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев даде интервю за колегите от "Тема Спорт". Ето какво каза Майкъла за "армейците":

Г-н Илиев, как приехте треньорската рокада в ЦСКА?

- За мен ЦСКА спокойно можеше да изчака Акрапович. Трябваше му повече време и малко шанс. А и той трябваше да рискува, това е клуб, където освен победите друго не се признава. В ЦСКА никой не чака. С идването на Любо Пенев се надявам, че ще има коренна промяна. И имаше такава, но пак не става. Сега шансът е да бъде отстранен Лудогорец за купата. За второ място и вие може да станете треньор.

С какви очаквания гледате към реванша в Разград?

- ЦСКА трябва да бие и да елиминира Лудогорец заради себе си. Ще бъде трудно. При 1:0 в първия мач Кейта излиза сам срещу вратаря и ставаше 2:0. И мачът приключваше. Дано имат и късмет.

Дава ли ви оптимизъм показаното в първия мач?

- Оптимизъм ми дава само Любо Пенев. Вярвам, че ще придаде по-офанзивен стил, но срещу себе си има сериозен опонент. Макар че от години това е най-слабият Лудогорец, със слаб треньор. Но пак идват и ти изравняват с човек по-малко. На "Армията" има нещо, което не е наред. Не мога да уловя кое е, но нещо не ни дава да се върнем там, където винаги е бил клубът, и освен първо място, всичко друго е провал.

Какво успя да промени Любо Пенев, откакто се завърна, според вас?

- Самото му завръщане бе важно. Да не забравяме, че преди 2 години напусна ЦСКА точно заради това, че не заставаха зад него. Дано този път има повече доверие към Любо. За десет дни не може да промени коренно тима и ЦСКА да заиграе страшно.

Споменахте доверието, дали сега ще мелят заедно брашно ръководство и треньор?

- Не съм убеден. Отбор не се прави за 10 дни. Любо не е магьосник. Сега ако отпаднем от Лудогорец, ще видите какво ще стане - старата песен на нов глас. Дано не се случи, но...

Не трябва ли да му се даде картбланш за по-дълъг период всъщност?

- Поне една година, най-малко един пълен сезон трябва да оставят Любо да работи. За 5 години се смениха 13-14 треньори, това е страшно.

Доколко показателен е фактът, че ЦСКА няма победа срещу съперник от Топ 5 този сезон?

- Да имаш проблем с Арда на "Армията" не е нормално. Значи това не е ЦСКА. Кърджалийци на моменти бяха абсолютно равностойни, играха добре. Трагедия е да не можеш да биеш никой от челната петица.

От ЦСКА негодуват за дузпата в полза на Арда, която Любо Пенев определи като несъществуваща?

- Не, абсолютна грешка на Занев. Трябваше да вкарат три гола и нека дузпата да им е проблемът. Водиш в резултата и вместо да ги довършиш, позволяваш спорно положение, където двама защитници не могат да опазят един съперник.

Четири дузпи срещу ЦСКА през сезона какво показват?

- Това говори и за защитниците. Тези 4 дузпи не са факторът. Не може само в съдията да се търси вина. Проблемът е в нас - когато ЦСКА се притеснява на "Армията" от Арда, Берое, Локо Пд, приключваме. Какъв ЦСКА е това? Затова и феновете негодуват. Те липсват много - феновете са критерият, факторът, егото на ЦСКА. Имаш пари, условия - значи нещо вътре не е наред. Може би им липсва самочувствието. Щом си на "Армията", трябва да вярваш, че си най-добрият. Трябва да дадат шанс на Любо минимум една година, да не му се бъркат и той трябва да участва и в трансферите - не във всички, но при основните. Защото ЦСКА трябва и да продава - това е тип фирма. Създаваш, изграждаш, играеш в Европа и продаваш. И взимаш друг.

Възможно ли е изобщо треньорът да отсъства от селекционния процес?

- Не, но и той не трябва да е факторът, защото утре си тръгва, а ЦСКА остава. Там идва балансът между треньора и ръководството.

И за финал - с кого от Лудогорец трябва да внимават "червените" в сряда?

- Десподов е много опасен - в мача за първенството между двата отбора в Разград създаде куп положения за 15 минути, за купата влезе и даде асистенцията за 1:1. Десният бек на ЦСКА не е добре, трябва да се внимава там. Давам 2:1 победа за ЦСКА. Пожелавам искрено успех на Любо, защото го познавам от дете. Той е стопроцентов професионалист - храна, възстановяване и т.н. Но му трябва време. И пак призовавам за вяра и шанс за Любо Пенев - той е човекът за ЦСКА.