И понеже ЦСКА вероятно ще продължи с трансферната си политика да привлича много нови играчи и да продава това, което е възможно, пред отбора се задава сериозен проблем. Той идва от досегашната практика, която показва, че Любо Пенев работи прекрасно със заварени играчи, но когато му се наложи да направи кастинг на попълненията, почти всичко се оказва провал.

Да погледнем към периода му в "Литекс" от есента на 2010 до есента на 2011 година, който може да се окаже много удобен за прогноза за настоящата ситуация на „Армията“. Любо спечели титлата, но благодарение на присъствието на чудесни български футболисти в лицето на Христо Янев, Георги Миланов, Бодуров, Занев, Светльо Тодоров, Чико Цветанов и легионери в лицето на Винисиус, Йеленкович, Дока Мадурейра и Том. 

Общото между всички тях е, че Ел Голеадор ги завари в клуба. През зимата на 2011 година Любо привлече единствено Джерманович от словенския "Рудар" и сенегалеца Папе Диуф, като и двамата не могат да се похвалят с принос към титлата на ловчанлии. След спечелване на трофея през лятото Пенев трябваше да запълни празнините след продажбата на доста основни играчи. 

Тук положението звучи направо безнадеждно с привличането на половин дузина недоразумения от чужбина. Да започнем с взетия от втория тим на "Оксер" Итуа Онанга, на когото му трябваха 24 мача, за да бъде разкрит, а след това набързо потъна в нискоразредни гръцки и кипърски отбори като "Алки" и "Платаниас". Подобна съдба имаше и защитникът Максим Жос, който след 26 срещи за ловчанлии продължи в "Пантракикос" и "Калони". 

Уругваецът Роберт Флорес изигра едва 14 срещи за „оранжевите“ преди кариерата му да потъне в слабаци от родината му. С особен хумористично-ироничен отенък пък се помни атакуващият тандем Селио Кодо – Тиаго Мирасема, пише "Монитор". 

Двамата натрупаха общо 37 срещи и 7 попадения, а първият цъка няколко години из четвърто и пето дивизионни бразилски отбори. И най-заслепените очи могат да видят, че тандема между тогавашния мениджър Стойчо Стоилов и Любо доведе само до селекционни гафове. Сега двамата ще имат шанс да се поправят на „Армията“, но дали...

За разлика от екстроверната селекцията на "Литекс", Любо Пенев се бе насочил само към вътрешния пазар по време на първия си престой в ЦСКА през 2009 година. През лятото при „червените“ дойдоха вратарят Здравко Чавдаров, Коста Стоянов, Апостол Попов, Румен Трифонов, Коста Янев, Тодор Тимонов, Ники Манчев и Иван Стоянов. 

Трябва да сме заредени с много излишна щедрост, за да определим поне трима четирима от тях като високо ниво играчи за стандартите на А група. Всъщност единственият, който отговаряше на нивото на ЦСКА, е Иван Стоянов. Всъщност, тогава на „Армията“ дойдоха Уго Баес и Джонатан Гомес, но те останаха в историята само с екзотичния факт, че са първите легионери от Парагвай.