ЦСКА спечели последния си шампионатен мач срещу Арда с късен гол на Юрген Матей в 88-ата минута.

Специално през този сезон „червените“ патентоваха попаденията в заключителните мигове от двубоите си.

А в почти всички случаи те носеха победа или равенство.

В това отношение ЦСКА е номер 1 дотук с вече 7 отбелязани гола след 85-ата минута и в добавеното време, пише "Мач Телеграф".

В последните секунди, освен двубоя с Арда, бяха спечелени  още домакинствата срещу Ботев (Пд) с 2:1, а и тези срещу Славия и Царско село с по 1:0. Както е видно, без тези четири попадения ЦСКА щеше да има 8 точки по-малко.

Отделно от това тимът се добра в последните минути до равенства при гостуванията на Черно море (1:1) и Етър (2:2). И от тях взе нови две бонус точки. Като теглим чертата, ще установим, че късните голове са донесли 10 точки на ЦСКА.

Разбира се, и във футбола и в живота почти винаги има и някакво равновесие. Затова бе логично да се очаква, че ще дойдат и мачове, в които във финалните мигове щастието няма да е на страната на „червените“. И те действително дойдоха.

ЦСКА загуби в последната минута от Царско село с 1:2 на Околовръстното шосе в София. Пак в самия край Арда изравни от дузпа в мача на „Армията“ от редовния сезон и стигна до крайното 1:1.

Шампионатът още не е завършил, но въпреки това, ако погледнем статистиката от началото на XXI век, ще видим, че дори за цяло първенство няма отбор, който да е вкарал толкова много късни и решителни попадения, колкото отбеляза ЦСКА през този.

В това отношение „червените“ са еднолично номер 1. Що се касае до точките, донесени от късните голове, те изравниха постижение на Литекс. През 2007/08 „оранжевите“ вкараха 6 попадения в заключителните секунди. Както е видно, те са по-малко от тези 8 на ЦСКА, но пък донесоха също толкова точки -10.

Досега най-успешен за „червените“ сезон в това отношение бе г 2017/18. Тогава те взеха 9 точки от 5 късни гола, чийто най-чест реализатор бе Фернандо Каранга. Прави впечатление и това, че почти никога отборът, който има най-много късмет в края и най-непримиримо се бори до последния миг, не успява да стане шампион.

Единственият, съумял да вземе златото тим, е Локомотив (Пловдив). През 2003/04 „черно-белите“ вкараха 3 късни гола, които им донесоха 5 точки. Те бяха с изключителна стойност, тъй като авансът им пред преследвача Левски в крайното класиране бе само три пункта.

Остава да видим колко ще събере от късни голове ЦСКА до края на сезона.