Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла направи обзор и даде оценка за сезона, който червените изпратиха. Майкъла коментира пред "Тема:Спорт" и селекционните процеси в клуба.

Г-н Илиев, след края на сезона е време за рекапитулации - какъв бе той за ЦСКА?
- В първенството традиционно се доказа, че Лудогорец е №1, а битката остава за второто-третото място. И това не е добре за ЦСКА вече десета година. Защото клубът трябва да е шампион, всичко друго е неуспех. Взехме обаче Купата на България, макар и за утешение, което е добър атестат за Любо Пенев. Преди него се смениха няколко треньори - прави се нов състав, нови концепции, нова тактика, а така трудно се гради силен отбор, когато непрекъснато се сменя наставникът. В момента ЦСКА има добър треньор и ръководство, финансово е осигурен клубът. А виждаме при останалите колко е тежка ситуацията, поне 5-6 клуба са на ръба.

За това, че Лудогорец криволичеше най-силно в последните години и ЦСКА пак не го детронира, ли трябва да съжаляват на "Армията"? И какво не достигна на червените?
- Тази година беше най-слабата на Лудогорец. Смените на треньорите бяха пречката, ЦСКА изпусна ритъма, въпреки че имаше отличен състав, но това са неща от кухнята на клуба. За мен имаха по-силни футболисти от разградчани през този сезон. Но загубиха елементарни точки и мачове. А това "но" е най-лошото и то се оказа отново Лудогорец. Време е да се вдигне нивото, още малко му трябва на ЦСКА. И най-вече да се взимат важните двубои.

Кои бяха върховете за тима през сезона?
- Победите над Базел и Рома бяха много големи. Също така успехът над Лудогорец за купата като гост, и то по-скоро играта, тя е по-важната. И веднага след това трагичен мач с Царско село. Това не го разбирам, това не е ЦСКА. Падаме от този, от онзи, от 1948-а. Това е несериозно, финалът за купата беше доста равностоен и колкото и да ми е неприятно, трябва да призная, че Арда игра по-добре. Една грешка на Алекс Петков при позиционирането даде успеха на червените, които не превъзхождаха на терена.

А кои бяха най-горчивите мигове и поражения?
- Не мога да ги разделя. Всяка загуба на ЦСКА е провал. В доста срещи играха много слабо. Като направиш един силен мач и после три посредствени, няма как да станеш шампион. Армейците трябва да играят силно в 80% от двубоите и може тук-там да се направи равен или загуба, но не повече от една-две. Не може ЦСКА да се мъчи в огромен процент от мачовете и да не играе нищо.

Върху това постоянство ли трябва да работи Любо Пенев за новия сезон?
- Любо е научен, че с ЦСКА трябва да си шампион, друго не се приема.

Как оценявате ролята на Пенев за възхода на отбора? Получи ли се надграждане след треньорските смени на Белчев и Акрапович?
- С тези силни футболисти и инвестиции за тях, при първите двама наставници ЦСКА не играеше, както очаква ръководството. Всички очакват победи и агресивна игра, феновете да се радват. Никой от тях не го направи и затова шефовете търсеха човека, който ще го промени това. На Любо трябва да му дадат шанс за трансфери и селекция. Сложна е тази схема между ръководство и наставник. Босовете искат да направят отбор. Защото утре махаш треньора, но играчите остават. Стойчо Стоилов си върши добре работата, доведе качествени играчи.

Доколко съставът се нуждае от подсилване?
- Съставът е добър. Любо Пенев е главният, мениджърът, чието мнение трябва да се чува. Дано са синхронизирани нещата вътре, това е правилното. Иначе от освободените - Занев вече нямаше сили за ЦСКА, а от другите се очакваше повече. Дано Любо и Стойчо да вървят в синхрон и да са добра комбинация.

Повлия ли някак анонсираното оттегляне на Ганчев и Инджов от клуба?
- Те никога няма да се оттеглят. Беше моментна реакция. Няма логика да се откажат. А никога не чухме Гриша Ганчев да излезе и да го каже сам, все през някой друг ставаше.

Как гледате на информациите за влизане на човек като Валтер Папазки като съсобственик?
- Валтер е много сериозен бизнесмен. Ако влезе в ЦСКА, ще е супер. Те са от един регион с Гриша Ганчев и би бил страшно силен ход. Дано да се случи.

Как виждате битката за новия сезон?
- Целта е онова, което го нямаме 10 години. Казал съм го, две неща са важни - стадион и шампион.