Виктория Пилзен си спечели репутацията на един от най-сериозните клубове в Източна Европа за последното десетилетие. С 5 републикански титли за 8 години между 2011 и 2018 някогашната Шкода напълно оправда преименуването си във Виктория. И остави двата чешки гранда Славия и Спарта да им дишат прахта. Но Виктория не е сред големите клубове, за да постига перманентни успехи. Славия Прага се сдоби с китайски пари и ерата на Пилзен приключи скоропостижно.

Останаха спомените от мачовете с Реал, Барселона, Рома, Милан, Байерн, Манчестър Сити и прекрасния стадион „Досан Арена“. Остана и нещо с което малцина от чергата на чешките клубове могат да се похвалят – Виктория участва в групи на ШЛ с директна квота без квалификации през 2018/19 година. И това беше третото участие в „Клуба на най-богатите“. Всъщност Пилзен имаха реална възможност и за четвърто участие, но Лудогорец им го отне. Двата осминафинала в ЛЕ само ще бъдат щрихирани. Виктория Пилзен постигна много, но бъдещето пред отбора не изглежда толкова безоблачно. През последния сезон титлата се отдалечи на цели 26 точки, а финалът за купата също бе загубен от непреодолимия Славия Прага.

Така към днешна дата Виктория Пилзен премина към групата чешки отбори от втора категория. Провинциалистите, които на този етап нямат аргументи срещу грандовете от Прага. С други думи, Пилзен се върна на мястото си, а при това развитие на събитията съвсем скоро ще отсъстват от картата с международните съперничества.

Но поне засега чехите имат на своя страна едно огромно предимство спрямо почти всеки съперник в Европа – те са безкрайно опитни. Думите са излишни, срещу ЦСКА те ще излязат в осмия си плейоф за попадане в групова фаза за последните 10 години. Спрямо нашите български стандарти това е научна фантастика. И забележете – само два пъти не са били успешни.

Но всичките тези отлични характеристики бяха на път да останат само спомен. Ако в 93-а минута на реванша срещу ТНС сегашната им звезда Жан-Давид Богел не ги бе измъкнал щастливо и красиво. Голът му наистина беше шедьовър. Но резилът срещу несъстоятелните уелсци вече бе надвиснал. В първия мач ТНС поведе с 4:0 и едва в последните няколко минути Пилзен отигра две попадения. А на „Досан Арена“ гостите излязоха напред в резултата още в началото и чешкият тим трябваше да вкара цели три гола, за да се добере до продължения.

Накрая всичко приключи с успех при рулетката на дузпите, но горчивият привкус остана. И той ще е такъв преди мачовете с ЦСКА. За провалилия се във всеки клуб треньор Михал Билек и за неговия помощник и местна легенда Павел Хорват те са като последен шанс. Между другото явно Билек е зле с езиците и Хорват е този, който основно комуникира с чуждестранните футболисти. И въобще е много активен около тъча, но в това няма нищо случайно – Хорват е харизматичният герой от евроспектаклите на Виктория Пилзен.

И към футболния материал, който е много, ама много средна ръка. Виктория Пилзен има широка гама от футболисти и както обичат някои да казват у нас – изключително вариативни са. Билек и Хорват избират от 25 човека, като имат и контузени, които обаче изобщо не липсват. Отсъства обаче сериозното качество. Вратарят Хрушка, който не е твърд титуляр, допусна 7 гола за 4 мача досега в турнира Лига на конференциите. Това не е добър атестат и за защитата пред него, която винаги е в различен състав, но всичките бранители са с братски корени. Обединяват ги трудностите при боравене с топката и тромавостта. Защитата на Пилзен по никакъв начин не може да отговори на бързина и динамика.

В средата на терена се подвизават доста местни и чужди футболисти. Но на този етап срещу ЦСКА вероятно ще започнат Буха, Яношек и Шулц. Основният опорен полузащитник Ндиайе се контузи срещу ТНС и няма да играе в двата мача с ЦСКА. Това е загуба и не съвсем, защото сенегалецът бе с основна вина за резила в Уелс. Почти винаги като резерва влиза „убиецът“ Касер, който по-често улучва глезените на съперника, отколкото топката. И нападението е днешната гордост на клуба. В него се подвизават споменатият французин Жан-Давид Богел, колумбиецът Москера, конгоанецът Койамба и Ба Луа от Кот д Ивоар (вече продаден). Тези момчета вероятно стряскат сънищата на Стойчо Младенов, но нито един от тях не е някаква световна класа.

Всъщност цялата философия на Пилзен се гради около това, топката да бъде центрирана и в наказателното поле на противника да настане суматоха. Това е тяхното основно оръжие, което, за съжаление, може и да сработи срещу ЦСКА, ако Матей и компания не се ориентират добре. Само ще подчертая факта, че основният нападател Богел е 196 см, а резервата му Чори е към два метра. Единственият способ, който признават, е да мачкат като танкове.

Виктория Пилзен е отбор без план Б. Опитват се да владеят контрола върху топката, но липсата на технически умения прави така, че успешните пасове да се броят до максимум 4. Не случайно мнозина в Чехия твърдят, че сегашното копие е бледа сянка на предишно величие. А възраждането се свързва с евентуален успех срещу българския съперник. При отпадане Виктория Пилзен може и да не се завърне скоро на европейската сцена.

И нещо важно – победната им серия в първенството и първото място във временното класиране не бива да заблуждават. Играта им не е на ниво, особено във фаза защита.

Жаклин Михайлов, в-к "Тема спорт"