Макар и след колебания в началото участието на ЦСКА в Европа през този сезон върви успешно и „червените“ вече са на прага на груповата фаза на Лигата на конференциите, където ги чака Виктория Пилзен.

Първият двубой на чешка земя може да се окаже исторически за „червените“, пише "Мач Телеграф".

Ако не го загубят, те едва за втори път в историята ще стигнат до 7 поредни срещи в Европа без загуба.

Припомняме, че сегашната серия от 6 двубоя без поражение започна в груповата фаза на Лига Европа в края на миналата година.

Тогава ЦСКА направи 0:0 при гостуването на Клуж в Румъния и домакинската победа с 3:1 над Рома.

От началото на сегашния сезон бяха добавени още три ремита (две от тях срещу латвийския Лиепая) и една победа над Осиек.

Така, ако и в Чехия се стигне поне до частичен успех, този тим на ЦСКА ще влезе в историята със серия номер 2 по поредни мачове без поражение. Рекордната бе поставена между 2006 и 2009 година когато „червените“ навъртяха цели 10 последователни двубоя без загуба.

Те започнаха с 2:2 срещу Бешикташ през 2006-а, продължиха с победа и равенство срещу Омония и две ремита с Тулуза през 2007-а, по една победа и един хикс с Дери Сити и Динамо Москва през 2009-а и завършиха с равенство 1:1 с Фулъм в групите на Лига Европа.

Краят на серията дойде със загуба от Рома на „Олимпико“ с 0:2. Интересното е, че римските „орли“ пък са част от сегашната успешна серия на „червените“ заради победата над тях с 3:1, когато треньор беше Бруно Акрапович.

Друг любопитен факт е, че и в двете поредици участие като треньори имаха Любослав Пенев и Стойчо Младенов.

При първата Ел Голеадор бе треньор в пет мача, в които стигна до две победи (Дери Сити и Динамо Москва) и три ремита. Преди това пък Стойчо Младенов също бе записал три равенства и една победа над Омония. Сега обаче Екзекутора ще е с далеч по-голям принос от Пенев.

Любо стигна само до едно равенство срещу Лиепая, докато Стойчо вече има две равенства, а особено много тежи победата му над Осиек с 4:2. Остава да се види докъде може да достигне „червената“ поредица без загуби.

Снимка: Lap.bg