ЦСКА загуби с 2:0 гостуването си на Виктория Пилзен. "Армейците" определено не впечатлиха с представянето си и бяха физически смазани от мощния чешки отбор.

Още в първите 5-6 минути на мача се видя, че ЦСКА не влезе добре. "Червените" допускаха твърде много грешки във всяка фаза. В играта на отбора имаше твърде много брак, който се дължеше на нервност и припряност. Естествено и неуморният отбор на Пилзен предизвика това с пресата, която оказваше през целия мач. В тениса това се казва "предизвикана грешка". И е точно така. ЦСКА беше притиснат и правеше предизвикани грешки.

Това лошо влизане в мача доведе и до гола в 10-та минута. Всички видяха, че попадението дойде след очевидна засада, която страничният съдия проспа, но за съжаление двубоят се игра без да има системата ВАР и тази несправедливост нямаше как да бъде отменена. Голът сякаш леко посъбуди момчетата на Стойчо Младенов и след него те създадоха няколко добри атаки, които завършиха с удари от разстояние. Веднъж Греъм Кери не успя да намери добре топката и стреля в аут, а Яник Вилдсхут тресна гредата и топката не пожела да влезе след като се разходи по голлинията.

Това събуждане обаче бе за кратко и след 20-та минута на първото полувреме ЦСКА отново отстъпи инициативата. "Армейците" бяха притискани и бракът в играта създаваше предпоставки за нови и нови опасности пред Густаво Бусато. В този момент лично аз се надявах час по скоро реферът да надуе свирката за край на полувремето и в съблекалнята треньорът просто да успокои нервните 11 мъже в червено.

Това което се надявах се случи и ЦСКА през втората част изглеждаше доста по-добре. Дори и статистиката в мача за първото и второто полувреме показва ярък контраст в действията на терена. Още в първите минути "червените" трябваше да получат дузпа за удар с лакът в лицето на Жеферсон. Отново ако имаше ВАР това нямаше как да бъде подминато и дори защитникът на домакините можеше да бъде изгонен след това нарушение. И какво се получава? В един момент ЦСКА можеше да се окаже в ролята на отбор, който да изпълнява дузпа при 0:0(ако първият гол бе отменен) и да е с човек повече на терена. Но всичко това щеше да се случи, ако имаше ВАР. Но стига толкова с "ако". Във футбола "ако" не се признава.

Така се стигна до 72-та минута, когато "червените" допуснаха и второ нелепо попадение. Мазику се остави да бъде надигран по елементарен начин и на всичко отгоре не се затича поне да изтегли и да остави автора на попадението Москера в засада. ЦСКА изпи втора горчива чаша в мача и в този момент нещата се сведоха до следните варианти. Да се втурне ли отборът да търси гол, ще може ли да го постигне, ще има ли сили, има ли жокери на скамейката? Или беше по-добре просто да затвори мача и да не получи 3-ти гол, който съвсем щеше да обезмисли реванша.

Може би ЦСКА направи правилното нещо. Отборът очевидно все още няма физическия ресурс, с който миналата година смаза Базел и Бате Борисов. Причините са ясни на всички, но няма да засягам тази тема.

И ЦСКА в крайна сметка загуби с 2:0. Обезкървеният, ранен червен лъв получи още две рани в сърцето. Всички видяхме, че Виктория Пилзен е изключително мощен физически отбор, с добри изпълнители, които ясно и последователно следват целите си. Но видяхме и че дяволът всъщност не е толкова черен. Те също имат своите слабости и при добре изиграни карти в реванша - ЦСКА може да остави своя съперник капо.

Снощи, в Пилзен, ЦСКА загуби битката, но не и войната. Да, трудно ще е, но не е невъзможно. Ако има някой, който е доказвал, че може да се справя с наглед невъзможни задачи - това е ЦСКА. Стойчо Младенов неведнъж е участвал в такива битки и като футболист, и като треньор. Излишно е да припомням мачовете с Ливърпул и Блекбърн. Така, че червените футболисти имат своя жокер в лицето на страши треньора си. Ще имат и подкрепата на верните си привърженици. Ще имат всичко необходимо за да направят един знаменит обрат, който може да запише още една славна страница в богатата история на най-успешния български отбор. Всичко е в ръцете, в краката и в главите на ранените червени лъвове!

Александър Линдарев, Gol.bg