Бившият играч на ЦСКА и Славия Георги Илиев-Майкъла коментира предстоящия сблъсък между двата отбора.

В интервю за "Тема Спорт" той сподели мнението си по актуалните теми в Борисовата градина и даде традиционната си прогноза за предстоящото столично дерби, както и за гостуването на „армейците“ в Рим след седмица.

Г-н Илиев, трансферният прозорец затвори и селекцията на "Българска армия" може да се счита за приключена. Окомплектова ли ЦСКА състава си през лятото, или има нужда от още играчи?

-    ЦСКА няма нужда от нови играчи. През зимата може да ни потрябват още един-двама, но на този етап отборът е боеспособен. Стойчо Младенов съживи тима. Лошата новина е контузията на Вион. Той е един от най-класните футболисти в състава и ще липсва на ЦСКА, отсъствието му ще се усети.

Стойчо Младенов промени доста облика на тима, доволен ли сте от начина, по който ръководи ЦСКА до момента?
-    Стойчо е перфектен. Много пъти съм казвал, че той и Паро Никодимов са най-доброто за ЦСКА. Знае как да стабилизира нещата в клуба и да постигне поставените цели. Много голям професионалист е. Той е великолепен треньор. Гриша Ганчев направи много добър управленски ход, давайки максимални права на Младенов и назначавайки Филип Филипов, който също много обича ЦСКА, за изпълнителен директор.

А получил ли е наистина Младенов цялата власт в ЦСКА, според вас?
-    Ако ме питаш като бизнесмен - не. Познавам Гриша Ганчев. Той е изпробвал всички български и много чуждестранни треньори. А в последните 6 години на "Армията" бяха сменени 15 наставници. Това не е нормално. Затова и не вярвам Стойчо да получи цялата власт, но се надявам поне в спортно и селекционно отношение да му дадат нужните права. Младенов, за разлика от други треньори, може да се похвали с финансова независимост, която му помага да има изисквания към собствениците.

Според вас последните попълнения Мухар и Кръстев личен избор на Младенов ли са?
-    За хърватина съм сигурен, че е пожелан от Стойчо. За Кръстев нямам представа. Миналата година взехме и Йомов от Славия. Венци Стефанов прави добър бизнес. Събира младите играчи с добър потенциал, развива ги и после ги продава. Това прави и ЦСКА, но на европейско ниво. Феновете трябва да разберат, че за да се издържа един клуб, той трябва да продава.

Смятате ли, че Калоян Кръстев ще успее да се наложи в отбора?
-    Трудно ще му е. На неговия пост има голяма конкуренция. При Стойчо винаги трябва да играеш на 120 процента. Но това е проблем на целия отбор. Правят един силен мач и после в 3 срещи не можеш да ги съживиш. Всички по света играят в цикъл сряда-събота, но само тук играчите са преуморени. Те трябва да се научат, че 24 часа в денонощието трябва да са професионалисти. Особено когато са в ЦСКА.

Какви са очакванията ви за предстоящите две срещи на ЦСКА срещу Славия и Рома?
-    Славия ще ги бием, а в Рим няма да загубим. Ще постигнем четвърта поредна победа в първенството, а после срещу Рома ще направим хикс. Това е ЦСКА и тук трябва да имаш само големи цели. Самочувствието идва от победите. Много ясно пролича как едни и същи играчи, когато играят с по-го-лямо самочувствие, се представят на много по-високо ниво. Оптимист съм, защото Стойчо Младенов е точният човек и мотиватор, който да предаде това самочувствие на отбора си. Той ще върне шампионското мислене в клуба.