ЦСКА с право се гордее с дългогодишната си традиция в европейските клубни турнири. Армейците са оставили ярка следа на континенталната сцена и продължават да го правят. В тази съкровищница има абсолютно всичко - епични битки, детрониране на шампиони, драми и болезнени провали. При подобен бекграунд няма как ЦСКА да не се сблъска с почти всички грандове на Стария континент. А повечето от тях са водени от треньорски светила.

Довечера на „Олимпико” на старта в група С в Лигата на конференциите предстои среща с именно такъв специалист. Поелият Рома Жозе Мауриньо е огромна табела и сериен победител в евротурнирите. Жозе има във визитката си Шампионска лига с Порто и Интер, Купа на УЕФА с драконите и Лига Европа с Манчестър Юнайтед.

Други специалисти, като Марчело Липи с Ювентус, през 1994-та от сблъсъка с армейците са започнали да пишат бъдещата си славна история. В следващите редове ще си припомним треньорите, които са се изправяли срещу ЦСКА в Европа, след което вече са вдигали континентално отличие. Списъкът хич не е кратък…

Още при четвъртото си участие за Купата на европейските шампиони армейците се изправят срещу легендарен треньор. През 1959 г. в предварителния кръг съперник е Барселона начело с Хеленио Херера. Предишната година Магьосника е триумфирал с предшественика на Купата на УЕФА - Панаирната купа, разгромявайки в реванша с 6:0 сборен отбор на Лондон, след 2:2 в първия двубой. Куриозно резултатите срещу червените са идентични – 2:2 в София и 6:2 на „Ноу Камп”.

Великият аржентинец още един път ще срещне в турнира ЦСКА, този път в незабравимия 1/2-финален трилър срещу Интер пред 67-а (1:1, 1:1, 0:1), но вече Херера е с далече по-богата визитка. С нерадзурите Херера е ликувал с КЕШ (1964, 1965), бисирайки я с Междуконтиненталната купа.

През 1972 г. ЦСКА се изправя за първи път срещу действащ, при това двукратен еврошампион. Румънецът Щефан Ковач е извел Аякс до трофея, а Йохан Кройф и компания не оставят капка съмнение в тоталното си превъзходство след 3:1 в София и 3:0 в Амстердам в 1/8-финала.

Седем години по-късно през 79-а срещу червените се изправя украинският Динамо Киев, тогава хегемон в Русия. В първия кръг за Купата на УЕФА тимът, воден от Валери Лобановски, трудно продължава след 1:1 като гост и 2:1 в реванша. Преди това спецът е извел Динамо през 1975 г. до триумф за КНК и Суперкупата на Европа. Между другото бъдещата треньорска легенда стига до трофея, след като на старта отстранява именно ЦСКА (1:0, 1:0).

През 1980 г. армейците взимат скалпа на еврошампиона Нотингам. Още на 1/16-финал Форест е детрониран след два успеха с по 1:0. Начело на англичаните е Брайън Клъф. Екстравагантният и колоритен наставник бе извел Нотингам до два поредни успеха за КЕШ и веднъж за Суперкупата на Европа. Форест и до днес е единственият клуб с повече титли на Стария континент отколкото у дома (една).

Край на кампанията през 1980/81 година за ЦСКА слага другият представител на Англия – Ливърпул. На 1/4-финала мърсисайдци продължават след 5:1 на „Анфилд” и 1:0 на „Васил Левски”. Начело на островитяните е легендата Боб Пейсли по пътя към третата си КЕШ, след тези през 1977 и 1978 г. Мениджърът бе донесъл в трофейната витрина на Ливърпул още Купата на УЕФА (1976) и Суперкупата на Европа (1977).

Следващият сезон обаче армейците стигат до сладко отмъщение, когато на 1/4-финала оформят хеттрика си от отстранени еврошампиони. Епичното 2:0 след продължения ликвидира 0:1 на „Анфилд”, а великият Пейсли изпива горчивата чаша.

През 1984 г. ЦСКА отстранява трудно след 2:2 навън и 2:1 у дома Монако в първия кръг за Купата на УЕФА. Начело на князете е бившият знаменит футболист Люсиен Мюлер - шампион с Реймс (2) и Реал М (3), носител на Панаирната купа и Купата на краля с Барселона, но също така и успешен наставник. Треньорският му връх е с каталунците, които извежда да триумф за КНК (4:3 срещу Фортуна Д) през 1979 г.

В следващия кръг червените се сблъскват с един от тогавашните хитове на Стария континент – Хамбургер ШФ, и след 0:4 навън и 1:2 у дома отпадат. Начело на германците е легендарният австриец Ернст Хапел, спечелил КЕШ с Фейенорд (1970) и ХШФ (1983).

През 1988 г. ЦСКА записва две победи – 2:0 и 1:0 срещу Панатинайкос в 1/8-финал за КНК. Начело на гръцкия гранд е шведът Гундер Бенгтсон. Пет месеца по-рано той е извел Гьотеборг до втори триумф за Купата на УЕФА. Скандинавците печелят спора за трофея след 1:0 и 1:1 срещу Дънди Юнайтед.

Армейците под името Средец стигат до полуфинал, където отново срещат Барселона. Каталунците надделяват след 4:2 и 2:1, а впоследствие Йохан Кройф ще ги изведе и до трофея (2:0 срещу Сампдория). Нидерландската легенда 2 години по-рано е спечелил същия турнир, но начело на Аякс, а след срещите с червените си „заплюва” Христо Стоичков.

През 1998 г. в 1/16-финал за Купата на УЕФА родният евробоец отстъпва с 2:4 на „Армията” и 0:1 в Мадрид пред Атлетико. Начело на дюшекчиите е Ариго Саки. Италианският треньор е признат за футболен революционер заради престоя си в Милан, с който ликува по два пъти с КЕШ, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа през 1989 г. и 1990 г.

Следващата еврокампания в „Борисовата градина” се запознават със сър Боби Робсън. Англичанинът току-що е наследил на мениджърския пост шотландеца Стив Кларк, а свраките надделяват с 2:0 в София и 2:2 на „Сейнт Джемсис Парк”. През 1981 г. Робсън влезе в историята, донасяйки единственото континентално отличие на Ипсуич – Купата на УЕФА (3:0 и 2:4 срещу АЗ Алкмаар).

През 2001 година е ред и на Императора да се представи на ЦСКА. Фатих Терим е начело на Милан, като росонерите надделяват с 2:0 на „Джузепе Меаца” и 1:0 в реванша във втория кръг за Купата на УЕФА. Предишната година турската знаменитост е извел Галатасарай до сензационен успех в турнира с 4:1 (0:0 след продължения) след изпълнения на дузпи срещу Арсенал в Копенхаген.

През 2005-та е последното участие на ЦСКА в Шампионската лига. В третия квалификационен кръг, който тогава е преддверие към груповата фаза, армейците се изправят срещу действащия първенец Ливърпул. Полученото 1:3 на „Васил Левски” е последвано от престижно 1:0 на „Анфилд”, което е единственият български успех на митичния стадион. Начело на мърсисайдци е Рафа Бенитес, който освен наскоро спечелената Шампионска лига след инфарктната драма в Истанбул (6:5 след дузпи срещу Милан) вдигна и Суперкупата на Европа, а през 2004-та ликува с трофея на УЕФА и с Валенсия (2:0 срещу Марсилия).

Последният наставник преди Мауриньо с евроотличие изправил се срещу ЦСКА куриозно е свързан пак с Рома. Клаудио Раниери е начало на вълците, когато през 2009 г. в груповата фаза на Купата на УЕФА джалоросите печелят с 2:0 на „Олимпико” и 3:0 на „Васил Левски”. Роденият във Вечния град спец, който тепърва ще се прочуе със сензационната титла на Лестър (2016), спечели Суперкупата на Европа начело на Валенсия с 2:1 над Порто през 2004 г. – единственият му международен трофей в кариерата.

Юлиан Димитров, "Тема:Спорт