2:1 вчера бе юбилейната 10-а победа на наставника на ЦСКА Стойчо Младенов във вечното дерби за първенство. Той пренаписа историята, защото успехът бе осми пореден за него в Мач №1 в България. За последно специалистът загуби сблъсък срещу Левски на 29 април 2012 година – 0:1, когато начело на съперника бе Ясен Петров, пише "Тема:Спорт".

Общият баланс на Младенов в дербито е силно положителен – 10 успеха, 2 равенства и 2 загуби при показателната голова разлика 22-6. Екзекутора на Ливърпул вече може да погледне по-уверено към рекорда за най-много победи над Левски на червен треньор, смятан доскоро за недостижим – предводителят на славния ЦДНА от 50-те години на миналия век Крум Милев-Палаврата записа 12 победи, но в 29 шампионатни дербита.

С Милев ЦСКА стигна само до 3 последователни победи над сините в А група в периода 1954-1955 г., докато Младенов пренаписа историята на дербито. Стойчо надмина Милев и в процента на спечелени победи – 71%, докато предшественикът му е с 41 на сто.

Специалистът стигна до трите точки още първия си мач със сините на 26 октомври 2002 г. в дуел със сърбина Славолюб Муслин, а в края на онзи сезон 2002/03 г. червените вдигнаха титлата. 7 са треньорите на Левски, които са губили от Младенов, сред тях е и Станимир Стоилов. С Мъри досега се бяха срещали два пъти, като балансът бе по една победа за всеки от тях с един и същи резултат – 1:0. Сега армейският наставник взе преднина в спора с колегата си в синьо.

Младенов задмина по брой шампионатни мачове като старши треньор в сблъсъка друго светило на „Армията“ – Аспарух Никодимов, който има 13 вечни дербита, но и доста по-лош баланс в тях от Стойчо – 3 победи, 6 ремита и 4 загуби.

И същевременно се изравни с друга легенда в занаята – Димитър Пенев, който също е с 14 мача срещу Левски – 7 успеха, 4 равенства и 3 поражения. Пред Младенов все още остава Манол Манолов с 15 мача за първенство като наставник на ЦСКА срещу сините (5 успеха, 2 равенства и 8 поражения).