Тази вечер от 19:15 часа Ботев Пловдив гостува на ЦСКА в едно от традиционните за българския футбол дербита. Облягайки се на статистиката, смело можем да твърдим, че „Българска армия“ е най-неприятната дестинация за визита на канарчетата.

Те са си тръгвали с успех от Борисовата градина едва 6 пъти във всички турнири за цялата си история. Срещу всеки друг отбор с над 15 сезона в Първа лига жълто-черните имат повече победи при визитите си.

Тоталната доминация на ЦСКА е допълнена от още една негативна за канарчетата тенденция. Те не са печелили на „Армията“ от почти 36 години!

За последно това се случва на 2 ноември 1985, когато пловдивчани все още носят името Тракия. При армейците в ход е смяна на поколенията, докато жълто-черните се радват на една от най-силните си генерации и неслучайно завършват на второ място в крайното класиране.

Срещата приключва при 3:2 в полза на канарчетата, въпреки че армейците на два пъти повеждат в резултата. Лъчезар Танев открива още в 10-ата минута, но само 13 по-късно Васил Симов изравнява. Малко преди почивката армейците получават дузпа.

Зад топката застава Георги Славков, чийто удар първоначално е отразен от вратаря Димитър Вичев, който обаче няма шанс за намеса при добавката и нападателят наказва бившите си съотборници за 2:1.

През втората част и стражът на червените Георги Велинов се отличава със спасена дузпа след изпълнение на Атанас Пашев. Резултатът все пак е изравнен след чудесно изпълнение на пряк свободен удар от Петър Зехтински. Победата за гостите носи Благой Блангев в 69-ата минута.

Оттогава обаче Ботев така и не успява да усети вкуса на победата при гостуване на ЦСКА. Изключение, разбира се, прави равенството 3:3 на 24 април 2019, което се оказва напълно достатъчно да елиминира армейците от турнира за Купата на България след успех с 3:2 в първия мач в Пловдив.

На реванша на „Армията“ пък червените водят с 3:2 в самия край на редовното време, като са и с двама човека повече на терена след червени картони на Филип Филипов и Антонио Вутов. Секунди преди двубоят да влезе в наглед предопределени продължения, Кристиян Димитров носи скъпоценния трети гол на жълто-черните.

Един радостен миг за 36 години обаче със сигурност не е достатъчен за жълто-черните фенове, които се надяват, че любимците им, които са в много добра форма от началото на кампанията, днес ще сложат край на черната серия.

Увереност за привържениците на червените пък може да носи фактът, че Ботев се представя отчетливо по-слабо при гостуванията си този сезон, а в последните си 10 шампионатни визити на „Армията“ балансът на канарчетата е 7 загуби и 3 равенства.