ЦСКА се изправя срещу Заря Луганск тази вечер от 22:00 часа в трети мач от груповата фаза на Лигата на конференциите.

На националния стадион „Васил Левски“ двата тима ще търсят първата си победа в същинската част на турнира, като досега армейците имат 1 точка след равенството с Бодьо/Глимт (0:0) и загубата от Рома (1:5), докато черно-белите все още нямат актив на своята сметка след поражения от норвежците (1:3) и вълците (0:3).

И докато украинците изразиха щастието си от самия факт, че играят в групите на евротурнирите, червените многократно обявиха амбициите си за участие в елиминациите напролет.

Те не се възползваха от първата добра възможност да улеснят пътя си – домакинството на Бодьо, и сега са задължени да спечелят. Насреща им е отбор, който преди два сезона ги отстрани от квалификациите на Лига Европа с помощта и на няколко, меко казано, спорни съдийски отсъждания. Тогава обаче ЦСКА бе доста плах, като треньорът Люпко Петрович не изневери на стила си „отзад за 0:0, напред каквото стане“. Е, тогава това, което стана, не бе достатъчно.

Днес на армейците е нужен съвсем друг подход, подобен на този от домакинствата срещу Осиек (4:2) и Виктория Пилзен (3:0). Тогава смелата и агресивна игра даде резултат и няма причина това да не се случи и срещу не по-класния от гореизброените тимове Заря Луганск.

Естествено, украинците не бива да бъдат подценявани, като самият факт, че в последните години са пръв подгласник на мултимилионните селекции на Шахтьор Донецк и Динамо Киев в местното първенство, говори достатъчно за качествата им. Въпреки това те изглеждат като най-преодолимия тим в групата на ЦСКА и този, който задължително трябва да победиш у дома, а и като гост, ако имаш амбиции за първите две места, даващи право на участие в Лигата на конференциите и напролет.

За радост на треньора на армейците Стойчо Младенов в тима няма почти никакви кадрови проблеми. В първи мач от груповата фаза на турнира никой не е наказан, а единствените с травми са Мено Кох и Бисмарк Чарлс. Федерико Варела, който пропусна последната среща – срещу Ботев Пловдив заради болки в бедрото, вече е напълно възстановен, но ще бъде на резервната скамейка и се очаква да се появи в игра през втората част.

Карето в защита ще е идентично с това, което игра срещу канарчетата, а същото се отнася и за офанзивните играчи – Вилдсхут, Кери и Йомов ще действат зад централния нападател Кайседо, който вече има на сметката си цели 10 попадения от началото на кампанията, но само едно от тях е в евротурнирите.

Единствената въпросителна пред Младенов е кой ще партнира на Мухар в предмостието на отбраната, като двете опции са Жеферсон и Вион с леко предимство за бразилеца. Амос Юга пък ще остане на пейката във втори пореден двубой.

Наставникът на гостите Виктор Скрипник има повече проблеми пред себе си. Разгромната загуба в последния мач на тима (1:6 от Шахтьор Донецк) бе гарнира с контузиите на двама основни състезатели, които бяха заменени принудително – Вернидуб и Назарина. Първият е със съотборниците си в България, но все още не е ясно дали ще вземе участие в днешния мач, докато вторият остана в Украйна.

Скрипник ще заложи на любимата си схема 4-3-3, като вдясно по атаката на черно-белите ще действа Саядманеш, за когото в последните дни стана ясно, че ще напусне тима през зимата.

Материал на "Тема:Спорт"