Густаво Бусато може да стигне до сериозно постижение днес. Това ще се случи, ако Стойчо Младенов отново му гласува доверие в мача от Лигата на конференциите срещу Зоря (Луганск) (от 22:00 часа на "Васил Левски"). Нещо, което почти не подлежи на съмнение с оглед на това, че бразилецът е твърд титуляр на поста под рамката.

Евентуалното му участие срещу украинците ще бъде под номер 19 за него с екипа на ЦСКА в Европа. С това Бусато ще настигне един от най-големите вратари на "червените" в клубната история - Стоян Йорданов.

Така двамата вече ще делят четвъртото място във вечната ранглиста, пише "Мач Телеграф". Засега челната тройка е в състав - Георги Велинов с 33 мача, Йордан Филипов с 26 мача и Георги Найденов с 21.

Друг любопитен факт е, че 18-те мача на Бусато дотук са поредни. Той е неизменен първи избор от мача с малтийския Сиренс, спечелен с 2:1 през миналото лято.

Ако сравним показателите на бразилеца и на Йорданов, ще видим, че Бусато има една "суха" мрежа повече - 7 срещу 6 за легендата от 60-те и 70-те години. Като брой допуснати голове средно на мач обаче предимството не е за сегашния страж на ЦСКА. Той пуска средно по 1,11 попадения, докато Йорданов - 0,95.

Точно половината дузпи (отсъдени в игровото време, а не изпълнени след края на двубоите за определяне на краен победител) срещу Бусато са вкарани, а той е спасил две - срещу малтийския Сайрънс и срещу БАТЕ (Борисов). Стоян Йорданов от своя страна пък демонстрира уникална успеваемост и не е позволил нито веднъж да бъде преодолян от бялата точка.

Гурник (Забже) пропуска да вкара чрез звездата си Ернест Пол през 1967-а и не улучва вратата. ЦСКА губи с 0:3, но след успех с 4:0 в първия мач продължава напред. След това Йорданов спасява удар на звездата на Аякс Джони Реп през 1973-а година при минималната загуба с 0:1, а на реванша холандският гранд е елиминиран. По-рано същия сезон Йорданов спасява дузпа и при победата над австрийския Тирол за успех с 1:0 като гост.