Държавата е длъжник на грандовете на българския футбол ЦСКА и Левски. Около това мнение се обединиха Илия Христов от "Сини сърца", Сергей Славчев от "Червени сърца" и уредникът на музея на стадион "Българска армия" Христо Христов - Графа.

Тримата дискутираха в "Студио дерби", където върнаха лентата десетилетия назад, за да стигнат до част от актуалните проблеми в българския футбол. 

"Стадион "Българска армия" е единственият стадион в София, който има нотариален акт отпреди Втората световна война. Завършен е в началото на 30-те години. След 1944 г. се започва конфискация. През 1948 г. стадионът се национализира: взима се от АС-23 и се дава на ЦДНВ. Да, но АС-23 е в отбора на Чавдар, заедно с Шипка-Победа. След това Чавдар се обединява с ДНА и правят ЦДНВ. Защо МНО след 1991 година, оглавявано да кажем от Луджев и Сталийски, направи такива погроми на "Армията" и с този клуб? ЦСКА ангажира половин България - "червена" България".

"ЦСКА трябваше да бъде изпратен в Сибир. Славия е велик клуб, нищо против Славия, но този клуб получи чрез "Софийски имоти" една тънка заменка - получиха целия имот на Славия. С всички трябва да бъде така. По-натам нещата се случиха и при Левски, при Стефан Софиянски: 27 години по 80 000 лева, може да го сметнете".

"ЦСКА продължават да го изнудват, трябва да се плащат такси, а едните не са платили нищо. Гърнетата искаха да изчистят и нас хубаво, да ни няма. 2010 г. се игра мач с Черно море на "Армията" и беше казано, че това е последен мач на "Армията", защото стадионът бил опасен. Славия получи стадиона си, Левски не плаща нищо за базата си, а ЦСКА?"

"В Панчарево беше потрошено всичко, посадиха акации, излезе комисия и каза, че там нищо не може да се строи, нямало документи. Всички трябва да са равни - ЦСКА, Левски, Славия и Локомотив (София). Ботев (Пловдив) вече три пъти ряза бурените и сваля крановете - наскоро им дадоха пари, както знаем. Само с държавата ще стане, трябва да погледнем съседите. Албания направи модерен стадион, телевизионната кула хвърля сянка върху него, искат да събарят кулата. В дупка сме, говоря за футбола".

"Поне десет стадиона трябва да се направят в България. Не знам дали сектор "Г" ще излезе заедно с феновете на Левски, но трябва да е ясно, че трябва да се помогне за стадионите. За да отидем до "Армията", не ни трябва паркинг. В Москва отивате на "Лужники", колата я паркирате на три километра от "Лужники". Така е и в Полша, така е и в Марсилия на "Велодром", който е стар стадион. ПУП позволява да се построи нов стадион на "Армията". ЦСКА беше загробен с 85 договора - от БФС с престъпното съгласие на държавата", заяви Графа.

"Не съм съгласен с твърдението, че Левски е отбор на всички власти, може да се види какво се случва с Левски през годините. През 1924 г. Столична община предоставя терен на мястото на Националния стадион "Васил Левски" за построяването на игрище "Левски". Стадионът се строи изцяло с дарения на привържениците. Това е описано документално".

"През 1948 г. игрището е отнето от Левски. Игрище "Левски" не е било в езерото "Ариана", това е глупост, която един журналист написа наскоро. Игрището е било, където е сега сектор "Г" на Националния стадион. По-късно по решение на ЦК на БКП Левски се преименува на Динамо - закриват се като юридически лица редица клубове, в т.ч. Левски, първенството минава по съветски модел и т.н. Не се допуска да се ползват имената на национални герои - Левски и Ботев".

"През 1960 г. Левски е изпратен в пети район на игрище "Динамо", до днешния басейн "Спартак". След това стигаме до "Герена" - сметището на ТКЗС "Шопска комуна". Стадионът не е строен с бюджетни средства, по фонд "социално-битови и културни мероприятия", най-изявените футболисти - Гунди, Патрата, Сашо Костов, са обикаляли по предприятия и чрез тото-фишове, с доброволен труд се издигат трибуните. Левски винаги е разчитал на неговите привърженици!"

"Има история за свален министър, който отпуска 50 000 лева, но тогава това е било противозаконно. Да се каже, че държавата е построила стадиона на Левски, е несериозно. Стигаме до 1997 година, не съм запознат обаче юридически с казуса. Без държавата футболните клубове не могат да си построят стадионите".

"Не може да сравняваш Левски и ЦСКА, които са лице на българския футбол, те имат най-много привържениците, с малките клубове. Трябва да се намери правилния начин, законовия начин. Не приемам, че държавата е била майка за Левски. Властта се намесва във всички сфери на живота - дали футбол, дали култура. Спортът като цяло затъва, макар че на последната Олимпиада взехме повече медали. В България трябва да има нормални стадиони", заяви Илия Христов от "Сини сърца".

"Държавата е длъжник на ЦСКА и Левски, защото това са водещите клубове. Целият ни спорт е подсистема на държавата. Българският футболен съюз трябва да лобира пред държавата, не ни трябва лоби в ресторанта. БФС е най-голямата неправителствена организация в държавата, неслучайно се бъркат политиците".

"Къде са феновете на Левски да потърсят сметка на Наско Сираков за подкрепата към Михайлов? Феновете трябва да са движеща сила в този процес, защото те са много. Сираков не може да погребе футбола заради едно приятелство. Принципни въпроси, които не са лични, не може да се решават на база приятелство. Този министър, Горанов, закри ЦСКА, изключвам това да са лични негови реакции. Просто някой махна с ръка", заяви Сергей Славчев от "Червени сърца".