За да излъжеш съдбата и да хвърлиш голямата бомба, стигат само класа и малко късмет, но да играеш срещу големите по техните правила не е работа за всеки. Тук се иска и смелост. И ЦСКА прави именно това преди 40 години, когато се изправя срещу Байерн в полуфинален мач за короната на Европа в турнира за КЕШ – Шампионската лига на онези дни.

Армейците стигат до там след един от най-епохалните триумфи в историята на клуба – отстраняването на действащия носител на трофея Ливърпул. Колкото до баварците, ЦСКА вече е кръстосвал шпаги и с тях, отново за КЕШ, но в друга генерация през 1973-74. Тогава немците вземат първия мач с 4:1, подпрени от сериозно съдийско рамо. На реванша им се налага здраво да потреперят едно полувреме, след като червените повеждат с 2:1, но в крайна сметка успяват да задържат този приемлив за тях резултат.

Вторият рунд с Байерн през 1982 г. е посрещнат с небивал интерес у нас. Билетите за мача достигат до 5 лева – изключително сериозна за времето си сума. Значителна част от тях са разпределени директно по предприятията, вместо да бъдат пускани в свободна продажба. С оглед на показаното на четвъртфиналите срещу Ливърпул е нормално да се очаква, че треньорският щаб начело с Паро Никодимов ще предпочете по-внимателен подход в тактически план, минимизирайки рисковете. Най-малкото защото той сработва идеално срещу британците.

На „Армията“ обаче сменят рязко почерка, изхождайки от максимата, че който удря първи, удря два пъти. И действително Байерн е разтърсен, както никога дотогава, и само за 18 минути е повален в нокдаун.

В 7-ата Георги Димитров посреща с глава центриране на Стойчо Младенов и открива резултата. Пет минути по-късно Цветан Йончев от фаул отдалеч изненадва вратаря Мюлер с втори гол. Веднага след това Ради Здравков хладнокръвно реализира дузпа за 3:0 след спъване на Стойчо Младенов. Баварците са в тотален амок. Тарторът на отбора Паул Брайтнер е бесен, съблича си фланелката и тръгва към центъра, искайки смяна. Другата звезда в Мюнхен Карл-Хайнц Румениге все пак успява да го вразуми. Виждайки, че всичко отива по дяволите, треньорът на Байерн Паул Чернай прави смяна на отчаянието. Вади офанзивния халф Асгеир Сигурвинсон и на негово място вкарва мощния централен нападател Дитер Хьонес.

Според мълвата таранът е зачеркнат от титулярния състав, след като предната вечер е нарушил режима заедно с Брайтнер, Аугенталер и вратаря Мюлер. Реабилитацията на Хьонес се оказва успешен ход. До почивката немците успяват да върнат две попадения, макар те да падат малко случайно. При първото една изсипана дълга топка минава над Георги Димитров и Георги Илиев-Майкъла. Дюрнбергер я поема с гръб към вратата и с огромна доза късмет прехвърля излезлия напред Джони Велинов. При второто пък случайността отново помага на гостите, след като Хьонес се възползва от един карамбол.

В началото на второто полувреме Цветан Йончев отново се разписва, догонвайки безнадеждна топка след ново неразбирателство в защитата на гостите. Авансът на ЦСКА набъбва до 4:2. Този резултат се задържа почти до края на двубоя, когато Брайтнер успява да намали на 3:4 след двойно подаване с Румениге.

Така Байерн успява да се измъкне по ръба на разгрома. „Това беше един криминален роман. Хьонес и Брайтнер ни спасиха. Не вярвахме на очите си, когато резултатът стана 3:0. Никога досега не се беше случвало шампионът на Германия да губи с толкова само за 18 минути игра“, въздъхва с облекчение „Билд“. „ЦСКА е много силен отбор, но двата гола, които допусна, ще донесат на българите много проблеми на реванша“, допълва в същия тон националната информационна агенция ДПА и за съжаление не греши.

„Жалко, че при 3:0 защитата ни допусна наивни грешки. Може би трябваше да пусна по-рано Сашо Александров да покрива дясната зона вместо Керимов. Ружди нямаше качествата на защитник, но и Байерн нямаше типично ляво кило, а играеше с още един халф по фланга. Затова разчитах, че Керимов ще може да покрива зоната си отзад, но и да помага при изграждането на атаката. Това беше тактическата ни изненада и в началото на мача проработи перфектно“, разказва треньорът на онзи велик отбор Аспарух Никодимов.

В интерес на истината Паро няма и кой знае какъв избор със състава. Пламен Марков е извън строя след операция. Но други са здрави, а не играят. Като например титулярния централен нападател Спас Джевизов. Неговият случай е достоен за Книгата на рекордите на Гинес. Няколко дни преди мача с Байерн той е наказан. Абсурдът е, че санкцията не е наложена от УЕФА, а от БФС (б.р. – по онова време Българска федерация по футбол). Правата на Джевизов обаче са спрени не само за първенствата и турнирите на домашната сцена, но и за международните срещи. Архитектът на това позорно решение е професор Ангел Шишков.

Материал на "Тема спорт"