Тодор Янчев е емблема за ЦСКА. Дългогодишен капитан на червените. Рекордьор е по мачове в Европа – 42, има над 300 двубоя с екипа на ЦСКА, 3 пъти е шампион с армейците (2003, 2005, 2008). Има Купа на България (2011) и Суперкупа (2008, 2011).

Доскоро бе част от треньорския щаб начело със Стойчо Младенов. Ето какво каза Тодор Янчев пред Букмейкър Рейтинги за предстоящия финал за Купата на България:

-Тошко, какво очакваш от финала за Купата в неделя срещу Левски?
-Винаги, когато играем срещу вечния съперник, мачът е с друг заряд. Няма какво да се лъжем, това са мачовете на истината и за двата отбора. Както за футболистите и треньорите, така и за феновете. Когато пък двубоят е и финал, зарядът е още по-сериозен. И като добавим, че толкова години не са играли помежду си на финал… наистина ни очаква голям мач. Очаквам ЦСКА да е краен победител и да спечели купата.

-Мнозина използват клишето, че преди такъв мач моментното състояние няма значение, че формата не е важна. Така ли е?
-Така е без и аз да го казвам. Само ще добавя, че през годините в не един и два случая много пъти сме били по-добри, но сме губели дербито. Или обратното – може да не сме били в най-добрата си форма, но сме съумявали да спечелим.

-Когато казваш това, веднага се сещам за онзи прословут мач за Купата, в който отпаднахте на Българска армия след гола на Мендоса.
-Да, цял мач бяхме пред тяхната врата. Брито удари греда, отмениха гол на Бадема – направихме доста пропуски. И накрая с една контраатака ни вкараха гола. Дербитата затова са интересни или поне бяха в предишните години, защото когато силите бяха поизравнени, не знаеш какво може да се случи.

-В последните години, ако не броим есента и тази пролет, ЦСКА имаше осезаем превес в дерби мачовете.
-Когато ме пита за моментната форма, исках да добавя и този факт. ЦСКА няма загуба срещу вечния съперник над 3 години. Ако не се лъжа, за последно загубихме пролетта на 2019 година с 0:1 (б.а. – след това в 10 поредни мача ЦСКА няма загуба – 4 победи за ЦСКА и 6 равенства). Левски има комплекс от ЦСКА. Надявам се след този мач той да продължи.

-Левски обаче направи поредица от силни мачове, отстрани Лудогорец и се намира в повече от приповдигнато настроение?!
-Така е, и нещо много важно – върнаха си публиката. Феновете отново ходят на мачовете, което е плюс. Няма как да се отрече и заслужават добри думи. Без значение защо са се върнали, заради кой фактор – играта на отбора, резултатите, клубната организация, заради конкретни хора, но са там и заслужават поздравления. Левски си върна и легендите, които са закърмени с клубната идея.

-Често питам емблематични футболисти като теб, които знаят какво е дербито – чужденците как разчитат този мач?
-По принцип всеки един професионален играч – той е такъв, защото с подписването на даден договор, трябва да е наясно в какъв клуб отива, каква история има този клуб, каква философия изповядва, от какво значение е този клуб. И всички тези неща влизат в графа задължения на конкретния футболист. Да обясняваш в навечерието на дербито къде е попаднал… говори за аматьорщина. Подобни неща според мен дори не бива да бъдат коментирани. За българите е много по-лесно – те от деца знаят къде са попаднали или къде са мечтали да попаднат, независимо дали става въпрос за ЦСКА или Левски.

-С българи по-лесно ли се печелят такива дербита?
-Разбира се, че когато имаш едно голямо ядро от българи, е по-лесно. Защото те накланят везните в твоя полза заради характера и факта, че са напълно наясно с този мач.

-Звучи някак дори стряскащо, но 17 години ЦСКА и Левски не са играли финал за Купата. За последно беше през 2005 година, когато и ти взе участие в двубоя – победа за Левски с 2:1. Възможно ли е толкова години двата гранда да не са играли финал, като последният въобще между двата тима е на следващата 2006 година за Суперкупата?
-Както виждаш, възможно е, което не говори добре като цяло за българския футбол. Двата отбора не само, че не са играли, но и много рядко в тези 17 години въобще стигаха до финал (б.а. – и двата отбора имат по 4 финала от тогава (Левски – 1 спечелен и 3 загубени), а ЦСКА 3 спечелени и 1 загубен).

-Ще бъдеш ли на стадиона в неделя и какво пожелаваш на феновете?
-Ще бъда на мача, разбира се. Пожелавам на феновете да бъдат щастливи след последния съдийски сигнал. Те наистина са най-вярната армия зад ЦСКА, която този път трябва да покаже, че е най-добрата.