Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Публикуваме материал на Стефан Христов, който критикува ЦСКА за манталитета на клуба.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Две поредни години ЦСКА се класира за участие в групите на евротурнирите. Това е безспорен успех, а по пътя към същинската част, "червените" елиминираха и големи клубове като редовни участници в Шампионска лига – БАТЕ Борисов и Базел, богаташите от Виктория Пилзен, които отново спечелиха титлата на Чехия, беше постиганата победа над Рома и още и още.

"Армейците" показаха, че могат успешно да се съревновават със средноевропейски клубове, а швейцарците и италианците спокойно можем да ги поставим и едно ниво по-високо от средноевропейците. От "Българска армия" продадоха и футболисти за над 20 милиона евро. Всичко изброено показва, че в ЦСКА се работи добре, но въпреки това клубът още е далеч от средноевропейски ниво.

Причината? Манталитетът, разбира се. Откакто Гриша Ганчев пое управлението на "червените", вина за неуспехите все се търси извън терена. Къде от Борисовата градина са прави, къде не, в момента няма голямо значение. Но за да направи ЦСКА следващата крачка в развитието си, е нужно да си промени манталитета.

Дни преди големия финал с Левски, който трябва да се превърне във футболен празник на България, в мача на сезона, мечтаният завършек и т.н., от ЦСКА започнаха с необосновани атаки.

Не бяха билетите, за които "синият" клуб няма вина, сега е съдията. Още ми кънти в главата и изказването на диктора на "Армията" на едно дерби с Лудогорец, където нападна съдията... По време на мача... Подобно нещо не съм виждал на аматьорски двубои, камо ли на стадиона на клуб с претенции. Много да извадя още много примери, начело със Стойчо Младенов, но няма смисъл.

А ако "червените" загубят финала, не ми се мисли каква врява ще вдигнат и отново няма да потърсят вината в себе си. Но това е основно правило за развитието на един клуб с амбиции, големи амбиции. И за да затвърдя тезата си, ще цитирам един от най-добрите треньори в Европа за последното десетилетие.

"За всеки клуб е важно да е фокусиран върху неговия отбор, а не върху съперника. Когато го правиш, търсиш извинение или алиби, защото не си свършил нещо както трябва", каза Антонио Конте, чиито успехи няма смисъл да изброяваме.

Точно на този цитат съветвам от ЦСКА да обърнат сериозно внимание. За да направят следващата стъпка в клуба, се нуждаят не само от нов стадион, който искрено им желая, но и от европейски манталитет. А не ловешки...

Стефан Христов, специално за Gol.bg      

Снимка: Lap.bg