ЦСКА започна добре сезона в родната Първа лига, като дели върха в класирането с Лудогорец. „Червените“ се представят на ниво и в Европа, където в четвъртък ще приемат Сейнт Патрикс в първи мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

ЦСКА има нов треньор в лицето на легендата на Партизан Белград Саша Илич. Сръбският специалист постепенно започна да подобрява играта на отбора и скоро се очаква почеркът му да си личи още повече.

Бившия треньор на ЦСКА Александър Станков изрази пред Sportlive.bg мнението си за представянето на „червените“ от началото на кампанията. Той коментира и дали най-накрая армейците ще успеят да сложат край на тоталната хегемония на Лудогорец.

- Г-н Станков, кое е най-силното оръжие на ЦСКА от началото на кампанията, визирам и първенството, и евротурнирите?

- Виждам много повече дисциплина в отбора. Забелязвам и един много важен детайл, който ми прави впечатление, а именно, че треньорът много добре ротира състава. Не виждам някой от тях да демонстрира, че се сърди, че не започва във всеки мач. Това означава, че атмосферата в отбора е добра, което е много позитивно.

Когато трябва да кажа нещо негативно, си го казвам. Много е лесно да се критикува отстрани. Но аз искам когато кажа нещо критично, да е градивно. Не ме притеснява нищо.

Така че забелязвам, че ротира добре състава. Футболистите, които се включват по време на мачовете, го правят с огромно желание. Това е много добре, а вече споменах, че и сигурната игра в защита прави силно впечатление.

Дано да не се окажа лош пророк сега и да разваля нещата, но това ми прави впечатление.

Треньорът без много емоции и излишни приказки, без афиширане, си върши работата. Когато трябва да иска нещо, не го казва пред медиите, а  там където трябва. Евала! Просто много приятно впечатление ми прави поне засега.

- Искате да кажете, че ЦСКА този път случи на треньор с ангажирането на Саша Илич?

- Най-общо казано това е заключението. Нека да не прибързваме. Аз винаги съм бил скептично настроен към чуждестранните треньори. По-скоро по-критично, защото винаги браня българските треньори, защото и аз съм бил чужденец и знам под какъв натиск се работи.

В крайна сметка обаче поне на този етап този треньор наистина ми прави много приятно впечатление.

- За момента ЦСКА върви рамо до рамо с Лудогорец на върха в класирането. Накрая на сезона възможно ли е този път да сложи край на тоталната хегемония на разградчани и да стане шампион?

- Разбира се, че може. Винаги трябва да се вярва в това, защото целта на ЦСКА винаги е била титлата.

Каквото и да говорят, че има хегемон, ЦСКА трябва винаги да се бори за първото място. Това е положението. До край трябва да се бори.

Дано не се повтаря един и същи сценарий, както се случва от доста години насам. Но в крайна сметка е нужно да се бори със заби и нокти, както и с това, че Лудогорец има малко повече бонуси оттук-оттам.

Мисля, че тази година ЦСКА ще се бори не само с Лудогорец, а и конкуренцията ще е доста по-голяма. Според мен тази година разградчани няма да се чувстват така спокойни в шампионата.

- Според Вас е дошъл моментът ЦСКА пак стане шампион и шансовете това да се случи са големи?

- Да. Абсолютно. Мисля, че ги има и се надявам, че ще го постигне.

- Какво се случва с Вас и да очакваме ли скоро да седнете отново на треньорския стол?

- Знаете, че от 2-3 години не съм работил като треньор. Много трудно ще се случи в България, защото аз имам своите изисквания, от които трудно бих дал заден ход. Напоследък не ме и канят.

Ако се случи нещо в чужбина, бих отишъл. Поддържам връзка в Китай.

- Към момента имате ли реално предложение оттам?

- Водеха се разговори преди пандемията, но нещата се объркаха. Пандемията обърка и китайския шампионат, който стана много по-различен.

 В момента помагам с мой съдружник и спонсорирам футболен терен. Направихме камп на Лацио. Със собствени средства, а не само на приказки, както много други хора, които казват, че помагат на футбола, но не го правят, а пречат.

Направихме със собствени средства чисто нов стадион. Има и ново изкуствено покритие, с осветление. Имаше и камп на Лацио с треньори от италианския клуб, присъства и вицепрезидентката им. Всичко това се случи в спортното училище – 57-мо.

Искам да помагам за развитието на детско-юношеския футбол и действително влагам собствени средства заедно с мой съдружник.