Вечното дерби между Левски и ЦСКА чука на вратата. Еуфорията след триумфа на „сините“ над „червените“ във финала за Купата на България вече отмина. Армейците пък ще се опитат да изравнят рекорда си от 11 поредни мача без загуба от тима от „Герена“ за първенството.

Бившият директор и футболист на ЦСКА Георги Илиев – Майкъла даде интервю за Sportlive.bg преди дербито. Той не скри разочарованието си от тоталното изоставане на ЦСКА от Лудогорец и рекордната разлика от 21 точки, с която „орлите“ финишираха на върха пред „червените“ през миналия шампионат.

- Г-н Илиев, какви са очакванията Ви към предстоящото Вечно дерби между Левски и ЦСКА?

- В този равностоен и хубав мач дано и публиката наистина да отиде да гледа футбол, а не да създава проблеми. ЦСКА ще победи с 2:1.

Стига с тези оправдания със съдии. Всички отбори го правят. Ако в някой мач съдията свири за Левски или ЦСКА, е добре. Ако не е така, съдията бил виновен. Всичко това се отразява и на футболистите.

Виждаме един отбор на Славия, който е най-добрият при юношите и шампион на България и бие с разлика другите тимове, но падна с 8:0 от Панатинайкос. Значи това е нивото на българския футбол. Нека не се заблуждаваме.

Дано повече българи да играят в състава, защото и в ЦСКА вече почнахме с 9 чужденци и двама българи. Дори в последно време само с по един – Иван Турицов, който е добър футболист. Георги Йомов сбърка. Той е направил тази глупост, допинг взимал. Сега остана само един бек, добър футболист.

- Какви са предимствата на ЦСКА пред Левски?

- ЦСКА има по-добри футболисти от Левски. Играчите на „сините“ са по-амбицирани, защото те мечтаят да бият ЦСКА. Това им е тавана на развитието. Те са отбор на народа. Отбор, който винаги е гледал българското първенство. Докато ЦСКА винаги е гледал европейските клубни турнири.

Пак ще кажа, че за мен ЦСКА има по-добри футболисти. Дано да имат и по-добра мотивация. При Левски е силна, защото Мъри Стоилов и Наско Сираков са добри мотиватори. Това за техните качества никой не може да го отрече.

Хубавото за ЦСКА е, че Христо Стоичков е ходил да мотивира отбора. Дано да са прихванали нещо от него. Той е най-големия в ЦСКА. Дано тези момчета при тези качества, които имат  трябва да победят Левски. Вече казах 2:1 за ЦСКА.

- Ще посочите ли или ще налучкате ли и голмайсторите?

- Тук вече недей! Ще имаме залози и много загуби за тотото. Ако кажа и кой ще вкара гол… Единият ще бъде от защитник.

- Какъв е призивът Ви към феновете на „червените“ преди дербито?

- Отборът е феновете. Ръководството е временно – утре си тръгва. Утре ги сменят, утре идва друг собственик. Феновете са свободни и те са ЦСКА.

Аз се надявам в най-скоро време да има една среща между привържениците и ръководството. Феновете да видят, че ЦСКА се менажира професионално. Те виждат, че вече за 8 години ние сменихме 14 треньора. Това не е нормално. Такава голяма бройка треньори не можеш да смениш в един голям клуб.

Ако искаш да правиш нещо сериозно … Ние сменяхме и шефове на детско-юношеската школа. Не са добри нещата, но се надявам, че в най-скоро време ще има една такава среща и всичко ще се оправи.

- През това лято ЦСКА прояви изненадваща активност на трансферния пазар, като този път извади и немалка сума за нови футболисти. Какво е мнението Ви по въпроса?

- Не съм убеден, че струват пари. Ние взимаме играчи, които не са играли футбол. Съживяваме ги за една година и след това ги продаваме.

- Нали сега се плати и за някои от тях…

- Никой от феновете не ги видял тези футболисти засега.

- С оглед на представянето на отбора, макар че още е много рано, а виждаме и как играе Лудогорец в Лига Европа, ЦСКА има ли шансове за шампионската титла?

- ЦСКА в последните 5 години винаги се борят за второ и трето място. Титлата за тях е кой ще е втори и кой трети.

- Да разбирам, че и тази година няма никакъв шанс да се случи?

- Не тази година. Те по начина на работа в двата клуба нямат шансове. Лудогорец са със светлинни години над нас. И това е най-тежкото поражение – ЦСКА и Левски да се борят за второ и трето място. При тези фенове, история и минало, които имат, вече сме забравили въобще какво е ЦСКА и какво е Левски.

Може ли да има 20 точки разлика между ЦСКА и Лудогорец? И това никой не го коментира. При тази точкова разлика трябва да върнат 40% от заплатите си и футболистите, и цялото ръководство, без домакина Бай Добри.

20 точки разлика! Това е страшно! Това не е ЦСКА !

Надявам се на един хубав. Малко времето не е хубаво, но футболистите трябва да дадат всичко от себе си на терена.