Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла говори пред „Тема Спорт“ около актуалните теми на „Армията“ и в българския футбол.

-Г-н Илиев, вече поотминаха страстите около вечното дерби. Какъв е вашият коментар?

– ЦСКА загуби, но пък победихме Северна Македония. За мен тази тема в момента е на преден план. Националите изиграха прекрасен мач в Скопие. За първи път виждам треньор, който да промени цялата система в България. Взе млади, неопитни момчета и това му прави чест. Мисля, че се ползва и с голямата подкрепа. И това е много хубаво. Допреди няколко месеца се радвахме на равенства с Гибралтар и Северна Македония. Сега ги надиграхме категорично. Тези момчета са бъдещето на България. Кръстаич показа, че вече няма да има обаждания от босовете на клубовете: „Вземи този, защото трябва да го продадем“. Има поне 6-7 собственици у нас, които правят това. Дано футболният съюз го подкрепи. Разбира се, два мача не са достатъчни да се правят крайни заключения, но останах със страхотни впечатления от Кръстаич.

-Да се върнем към сънародника на Младен Кръстаич – Саша Илич, какво се обърка за него в сблъсъка срещу Левски?

– От два важни мача с Левски през тази година, и в двата се представихме изключително посредствено. Безобразно направо. Неслучайно феновете са бесни. Играта на ЦСКА е в резултат на всичко, случващо се в клуба. Недопустимо е за мен през пролетта, в разгара на битката за титлата и купата ти да мислиш за смяна на треньор. Разбира се, решенията се взимат от този, който дава парите. А приказката е, че богат глупав няма. Но не бе коректна както смяната на Любослав Пенев със Стойчо Младенов, така и после разялата със Стойчо. Така се вкарват интриги. В ЦСКА става като в Римската империя. Там на времето мотото е било „Разделяй и владей“. Разделяй хората и така привидно дръж ситуацията. Така е и в момента с феновете. Едните викат „Браво ЦСКА“, а другите стоят извън стадиона и казват, че управлението е трагично. Така е и по всички други етажи, включително и в отбора. И резултатът е безобразното представяне срещу Левски. И така съсипваме треньора. А той не е виновен. Отново повечето футболисти, които дойдоха, не ги е довел той. От новите играчи има 4-5, които мястото им изобщо не е в ЦСКА.

-Споделяте ли мнението, че селекцията на ЦСКА бе и доста закъсняла?

– Да, така е. Но стига с тази селекция. Вече имаме близо 20 чужденци. Срещу Левски играха 10 чужденци. И още четирима бяха на пейката. И от всички тези футболисти стават само 30 процента. Останалите не стават не за ЦСКА, а за футбол като цяло. Мога да ги взема в строителството, търся хора. Може да ги взема при мен да леят бетон и да носят тухли. И тези играят на „Армията“. Те първо не знаят какво е ЦСКА, че са попаднали в голям европейски отбор. Взимат си заплатата, собственикът си дава парите, кучетата си лаят и керванът си върви… И с осемцифрен бюджет пак ще гравитираме около третото място. Левски без нищо, с какви ли не проблеми, играят два пъти по-добре от нас. С футболисти, които допреди една година, допреди идването на Мъри, не ги брояхме за живи. Илиян Стефанов в Стара Загора беше резерва. Сега е национал и ни вкара два решаващи гола – първо във финала за купата, а сега и в първенството

-Какво трябва да се промени на „Армията“?

– Има си ръководство, което трябва да си направи изводите. Има човек, който дава парите и той си носи отговорността. Той си има негов начин на управление. За мен най-доброто нещо за ЦСКА е привържениците да имат 55% и квота за всяко важно решение.