ЦСКА отнесе Ботев с 4:0 във Враца и остави много положителни впечатления с представянето си. Макар че все още се затрудняват с контрола на двубоите през всички 90 минути, с всеки изминал мач червените демонстрират повече острота в атака и разнообразни комбинации. Позитивен е и фактът, че опасностите не идват от един-единствен човек, а са плод на отборни усилия. Нека припомним, че на няколко пъти в последните години тимът бе зависим от Каранга, Соу Кайседо. Сега това не е така и широк кръг играчи участват с голов принос.

Ботев Враца опита да се надиграва с противника си, а не да се затвори дълбоко в своята половина и да се защитава опълченски. И двата отбора започнаха много агресивно, без да губят каквото и да е време в проучване и напасване към срещата. ЦСКА имаше шанса още с първото си нападение рано в срещата да открие резултата, което до голяма степен и предопредели крайният изход на сблъсъка и развитието на събитията на терена.

Победите във Враца и Пловдив са свидетелство, че армейците вървят в правилната посока и търпят развитие. Треньорът Саша Илич разполага с богат избор от футболисти и през изминалата седмица показа, че знае как да го използва и балансира. Най-големият позитив на сърбина е, че той поддържа в „позитивно“ напрежение всички свои футболисти. Дава много голям шанс за изява на болшинството от тях и ги държи под пара. Неслучайно ЦСКА е лидер в първенство по голове на състезатели, появили се от резервната скамейка.

Много е важно също, че наред с техническите качества, които имат като индивидуалности, футболистите на ЦСКА са поставени на плоскостта на организираната физическа работа и ангажираност. Участието им при пресата, при контрапресата, когато загубят топката, подсказват за целенасочени усилия, които вече започват да дават резултат.

В новата система, която сърбинът използва – 3-5-2, от голямо значение е наситената средна линия. Във Враца там изпъкна Тибо Вион, който във всеки двубой гори като пожар на терена. Влага много енергия, а от действията му струи непримиримост и заразява останалите. Естествено, не е от филиграните техниците и не е способен на виртуозни изпълнения, но е изключително полезен за отбора. Французинът бе използван на няколко позиции през сезона, което показва, че е универсален състезател, който макар и без да блести е много полезен за ЦСКА.

Любопитно е, че срещу Ботев Враца Назон, който не се разписа, остави най-добри впечатления в офанзивния вал на армейците. Въпреки попадението си и добрата статистика в първите си мачове Кареасо все още не оставя трайни позитивни впечатления, като често остава в сянка и се губи по терена. Сходни са впечатленията и за Лазар Туфегджич, който дойде с големи очаквания, но засега твърдо губи битката за титулярно място във важните мачове.

В доста анализи от началото на сезона бе отбелязано, че ЦСКА не разполага с изявен голаджия през този сезон, на какъвто неизменно се радваха червените в последните години. Но в поредица от няколко мача Назон оставя добри впечатления, а виртуозното му връщане с пета при гола на Туфегджич е изпълнение, каквото рядко виждаме по нашите терени.

Не трябва обаче да си затваряме очите за пробойните в отбрана, които на няколко пъти се отвориха, тъй като защитата на ЦСКА все още не се е напаснала напълно към формацията с трима отзад.

Като говорим за „позитивното“ напрежение трябва да отбележим, че в края на мача Илич се върна към схема 4-2-3-1, с което ясно заяви, че както при футболистите, така и при тактическия му подход няма да позволи да се стигне до рутина.

До края на есенния дял за ЦСКА предстоят сериозни изпитания, но с напрежението, под което Илич държи свои и чужди, е напълно възможно армейците да излязат дори с пълен актив от тях.

 

Коментар на легендарния треньор Георги Василев-Гочето