Вратарят на ЦСКА Густаво Бусато даде интервю за Дарик радио Той говори за изминалата 2022-а година, целите през 2023-а и мачовете срещу Левски и Лудогорец.

Каква беше за теб 2022-ра година?

За мен от професионална гледна точка годината беше една от най-добрите ми в ЦСКА. Очаквам 2023 да бъде още по-силна.

Какви цели си поставяш за новата година?

Надявам се да запазим представянето от 2022 година. Надявам се да продължим да бъдем на топ позицията, което е и нашата цел.

Успя ли да си починеш? Този път почивката беше по-дълга заради световното първенство.

Да, успях да си почина. Ваканцията този път беше по-дълга. Успяхме да отдъхнем за цели 30 дни. Последните години почивките ни бяха много кратки. Знаете, че лятото почивахме 5 дни. Програмата доста се усложни последните години и заради пандемията. Имахме нужда от тази почивка, защото се беше натрупало през последната година.

За първи път от твоя престой в клуба сте първи на полузесона. Това дава ли ви по-голям стимул и желание за работа по време на зимната подготовка?

Да, така е. За първи път сме лидери на полусезона. Знаем, че последните 10-12 години Лудогорец винаги е печели. Не трябва да правим компромиси през втората част от шампионата, за да постигнем това, което искаме. Нашата цел е да станем шампиони.

Натрупа много опит в отбора на ЦСКА, израстна много, като се обърнеш назад труден ли беше пътят до тук?

Ами всичко е коствало много работа, труд. Ние вратарите тук винаги сме работили здраво. Трябваше много бързо да свикна с моите съотборници, когато пристигнах в отбора. Много съм щастлив, че успях да се внедря в отбора и съумях да стана първа опция.

Спечели Купата на България с ЦСКА, но шампионската титла ти убягва, какво трябва да направите, за да прекратите серията на Лудогорец?

Така е. Три пъти стигнахме до финал за Купата на България и един път успяхме да я спечелим. В шампионата също много пъти сме били близо до първото място, но нещо не се получава. Надявам се тази година нещата да бъдат различни. Наясно сме, че ще бъде много трудно, но с работа и старание, смятам че нашите цели ще бъдат възможни.

Само срещу Левски Лудогорец не успяхте да спечелите, а е странно, че са след вас в класирането. Какво не се получи в тези мачове?

Шампионът не е само тези два мача, изиграхме още 16 мача. Да, тези срещи са важни, но всяка среща има своето значение и тежест. В крайна сметка в момента ние сме първи. Срещу Левски не играхме добре, това е истината. Срещу Лудогорец обаче беше друго. Показахме, че сме отбор, който е победител и се бори за своето. В този мач показахме, че сме ЦСКА. Играхме по-добре от тях, имахме повече шансове за гол. За нещастие понякога е така във футбола и не печели по-силният отбор в мача. Сега се събираме да работим заедно, за да сме по-силни в следващите мачове и да побеждаваме. Ние искаме точно това.

Имаш договор до лятото има ли разговори за нов контракт или ще потърсиш нещо ново като възможност?

Това с моя договор е тема за президента на клуба, както и за моя агент. Аз съм тук, за да работя и да помагам на ЦСКА.

Преди време след мача с Левски си изпусна нервите и показа неприличен жест, какво те провокира и съжаляваш ли сега?

Това беше една проява от моя страна, с която не се гордея. Случи се този акт, защото бях с гореща глава след мача. Извинявам се на всички, които са видели това видео. Извиних се на моя клуб и знам, че не бива да се прави така.

Какво означава за теб ЦСКА и България?

Аз съм много задължен на ЦСКА. За всичко, което ми даде клубът през тези години. За възможността да играя мачове в европейските турнири, да ставам по-добър играч. Не само по-добър вратар, но смятам, че ставам и по-добър човек като цяло. Чувствам се щастлив тук и се надявам да продължа с ЦСКА.

Защо Бразилия пак се провали на Световното първенство?

Не мога да си го обясня, защо се получи така. От това, което гледах на Световното първенство, смятам че Бразилия имаше най-добрият отбор, но футболът понякога е детайли. Не винаги печели най-добрият. Хърватия с един шут, който се отклони вкара и продължи напред. Каквото и да си говорим тук става въпрос и за липсата на късмет за Бразилия. Играхме добре на първенството, но всичко се обърка три минути преди края на продълженията срещу Хърватия. Сега ще мислим за следващото първенство. Трудно е, защото Бразилия има много обещаващ отбор, но целият свят има огромни очаквания към нашата страна и това понякога е проблем. Доста години не се получава и това също поражда натоварване за отбора.

Хареса ли ти някой от вратарите на световното първенство?

Имаше много вратари, които се представиха много силно на първенството. Може би най-много ми хареса вратарят на Аржентина. Много се говореше за негови реакции след финала, но мисля, че той наистина беше най-добрият вратар на това Световно първенство.

Във финалния мач кой от Аржентина и Франция подкрепяше?

На финала подкрепях Франция. Защо ли? Ами знаете за враждата между Бразилия и Аржентина. Освен това смятам, че Франция има по-силни футболисти, които ми допадат повече. Те показаха своята сила, също направиха едно добро световно първенство.

Ще кажеш ли нещо за Пеле на финала на интервюто?

Пеле е Краля на футбола. Няма кой да каже нещо различно от това. Той е изключителен за Бразилия и за целия футболен свят. Той написа изключителна история на футбола. Той презентираше нашата страна по целия свят.

Снимка: БГНЕС