Приятелските срещи по време на подготовката със сигурност не могат да служат за генерални заключения, особено когато даден тим е изиграл само две. Те обаче са ориентир за треньорския щаб относно основните слабости на отбора и компонентите, които имат нужда от сериозно подобряване. А контролите на ЦСКА със Санфрече Хирошима и Гурник Забже демонстрираха, че съставът, воден от Саша Илич изпитва огромни затруднения в защита, когато не е в познатата от втората половина на есента конфигурация – Петров, Юга, Матей. Тя не бе използвана в нито една от четирите формации, на които сръбският специалист заложи в четирите полувремена срещу японците и поляците.

Най-стабилно в задни позиции армейците се представиха през първата част срещу Санфрече, когато в триото пред Бусато присъстваха двама от споменатите по-горе изпълнители – Матей и Петров, а Юга бе заместен от Кох. В отсъствието на мощния африканец обаче личеше, че няма кой в отбрана да се нагърби с изнасянето на топката и от това страдаха атаките на тима. След почивката на терена се появи новото попълнение Хайнц и за да го изпробва на крилото Илич промени схемата на такава с четирима защитници, като в центъра си партнираха Юга и Махмутович.  

След като на няколко пъти обаче отбранителната линия бе преодолявана елементарно с един-единствен пас зад нея, отзад отново заиграха трима, като Турицов започна да действа като дясностоящ централен защитник. И тази конфигурация обаче не спаси червените и в следващите минути японците вкараха три чисти гола, макар и два от тях да бяха отменени заради несъществуващи засади. Така едва четвърт час бе нужен за да стане ясно, че при 4-2-3-1 Юга не може да действа успешно в защита заради значително по-високия риск, който създава липсата му на скорост, а след това Турицов за пореден път показа, че не се чувства „в свои води“, когато не се намира на тъч линията.

Въпреки това Илич заложи на родния национал в тази зона и срещу Гурник, като той си партнираше с Юга и Матей. И именно през Турицов поляците пробиха за да отбележат първото си попадение в срещата. Българинът се отчете и с някои добри намеси, но със сигурност ако сръбският наставник иска да го ползва в ядрото на ариергарда и занапред трябва да продължи да работи усилено и целенасочено с него в тази посока, защото към момента резултатите не са достатъчно добри. И макар че бекът не бе докрай сигурен, във втори пореден мач представянето на ЦСКА в отбрана през първата част бе доста по-добро от това след почивката. Тогава на терена се появиха Махмутович, Кох и Християн Петров и отново изключителната липса на технически умения на първите двама, както и общата ниска скорост на защитния вал доведоха до куп ситуации пред Евтимов.

В крайна сметка червените допуснаха само едно попадение през втората част и дори победиха благодарение на гол в последната минута именно на споменатия Кох. Позитивният резултат обаче със сигурност няма да замъгли впечатленията на Илич, който с демонстрираната край тъчлинията ярост след всяка елементарна грешка в защита обезателно ще обърне сериозно внимание на този компонент от червеното представяне в следващите дни и седмици преди старта на сезона.

Защото в първите си две контроли ЦСКА бе по-близо до две загуби, отколкото до две победи. И макар че резултатите в приятелските срещи не са от значение, подобна несигурност в защита буди сериозни тревоги сред привържениците с наближаването на официалните мачове. Потенциалът в отбрана очевидно е ограничен и едва ли Саша Илич ще се превъплъти в магьосник и ще научи Кох и Махмутович да изнасят уверено топката и да не допускат елементарни грешки край пеналта. Очевидното решение на проблема изглежда поглед към трансферния пазар. Не бива да се изпада в заблуждение, че щом отборът е с най-малко допуснати голове през есента, то всичко в червената защита е наред.

Коментар на Мартин Костадинов

* заглавието е на Gol.bg