Първенството в родната Първа лига навлезе в заключителната си фаза. ЦСКА и Лудогорец продължават битката за титлата 2 кръга преди края на сезона.

„Червените“ имат преднина от 1 точка пред тоталния хегемон у нас и две победи със сигурност ще ги коронясат с шампионската титла. Хората на Саша Илич приемат ЦСКА 1948, а за финал ще се изправят срещу Левски във Вечно дерби, което може да се окаже с цената на титла.

SportLive.bg потърси за интервю бившия треньор на ЦСКА Александър Станков, който е кръвно и неразривно свързан клуба. Специалистът коментира шансовете на „червените“ да сложат край на хегемонията на Лудогорец. Той засегна и темата за феърплея по родните футболни ширини.

- Г-н Станков, ще успее ли ЦСКА да съхрани преднината си в оставащите 2 кръга и да детронира тоталния хегемон през последните 11 години у нас – Лудогорец?

- Не искам да давам конкретна прогноза, но искрено се надявам ЦСКА да удържи преднината си. Ситуацията обаче не е никак проста. Отборът има два много сериозни мача. В действителност тези две срещи ще покажат дали наистина ЦСКА заслужава да е шампион.

Според мен тези срещи ще са много тежки. Колкото и банално да звучи се надявам да се играе феърплей. Всички хора искат нещата да се случат по този начин. От феърплея печелят всички – отборите и феновете, както и хората, обичащи футбола.

Коментарите сочат, че първенството е интересно. От доста години насам шампионата не се е решавал в последните кръгове, а сега ще е така.

Имам своето мнение за шампионата. За мен това не е най-оптималният вариант, но въпреки всичко е интересен.

-Подчертахте значението на феърплея. Вие лично съмнявате ли се, че той ще бъде нарушен в последните мачове?

- Винаги съм имал известни съмнения по отношение на феърплея в България. Надявам се, че сега всичко ще е духа на феърплея. Много неща зависят за отборите, участващи в тези мачове. Радващото е примерно, че всички правеха северна комбинация  за договорка между ЦСКА 1948 и Лудогорец, но не се случи, което за мен е удовлетворяващо.

Дай, Боже, надявам се до края да е по този начин. Въпреки всичко, не съм убеден, че през шампионата всичко е било феърплей.  Има и доста изказвания по тази тема от водещи наши треньори.

Българският футбол изисква доста ремонт, за да се постигне това, което всички желаят – да има феърплей и честно първенство, защото после когато излезем в Европа и се чудим защо някои неща не се случват. А това се дължи на факта, че сме свикнали в нашия шампионат да се получават някои неща, които не са редни.

-ЦСКА 1948 спря Лудогорец, ако мога така да се изразя в решителен момент, а сега предстои ключов мач и с ЦСКА. Опасявате ли се, че може да случи същото и с тима на Саша Илич?

- Това не е правилният израз, ако мога да те поправя. Какво означава „спря“? ЦСКА 1948 си играе неговите мачове и преследва целта си. Редно е всичко отбори да играят да побеждават. Не ми пасва някак си този израз. ЦСКА трябва да играе за себе и е възможно да се получи всичко.