Съблекалнята на ЦСКА сериозно ще се проветри през лятото. Съставът на Саша Илич ще бъде напуснат поне от половин дузина футболисти, а нищо чудно в края на летния трансферен прозорец бройката на тръгналите си да е двуцифрена, пише "Тема спорт".

Със сигурност на първата тренировка за новия сезон на базата в Панчарево няма да се появят трима чуждестранни футболисти. Един от тях е рекордьорът по участия в клубната история сред иностранците Жеферсон, който вече се сбогува със съотборниците си и напусна след 5,5 години безличен престой в клуба. Другите двама пък са офанзивните играчи Маурисио Гарсес и Жираир Шагоян, които се подвизаваха на „Армията“ като преотстъпени. Както вече писахме, ЦСКА няма намерение да активира клаузата за откупуване на бразилеца. Тя е в размер на 650 000 долара и е в сила до утре. Клубът, който държи правата му – бразилският третодивизионен Бруске, обаче е склонен да намали сериозно фиксираната в договора сума.

Почти сигурно ЦСКА няма да се възползва от опцията за откупуване и на Жираир Шагоян, който дойде с големи очаквания през лятото, но така и не успя да се напасне към изискванията на Саша Илич и да се наложи в състава. В момента той е ангажиран с националния отбор на Армения, а най-вероятно след това ще се завърне в Арарат Ереван.

ЦСКА се разделя и с други разочаровали летни попълнения – Дауда Бамба и Лазар Туфегджич. Двамата са сред сигурните напускащи. Котдивоарецът цял сезон лекуваше различни контузии и се отчете с едно-единствено попадение. Сръбският полузащитник също си заминава след куп невзрачни изяви, като от „Армията“ ще опитат да го продадат. Интерес към него проявяват чуждестранни отбори, включително и от родината му. Ако не се стигне до изходяща сделка, най-вероятно и той ще си тръгне като свободен агент или ще се потърси вариант за отдаването му под наем.

Сигурни напускащи Борисовата градина са и Галин Минков и Радослав Живков, които бяха изключително периферни фигури в тима през изминалия сезон. Те не притежават нужната класа, за да добавят широчина в състава и през следващата кампания няма да носят червената фланелка.

Не е ясно как ще се процедира с Бисмарк Чарлс, след като той не е отбелязвал гол повече от 2 години и много често страда от контузии.

Както е известно, почти сигурно голмайсторът на тима Дюкенс Назон ще бъде продаден до края на трансферния прозорец. Интерес към него проявяват клубове от Далечния изток, чиито скаути наблюдаваха няколко двубоя на ЦСКА през пролетта. Въпреки сериозния голов принос на хаитянина през кампанията, той не се представи на ниво във важните мачове – вкара само едно попадение срещу тимовете в Топ 4, и то след подарък от Пламен Андреев. Червените са готови да се разделят с нападателя при подходяща оферта. Той няма да започне подготовка с ЦСКА, тъй като е ангажиран с участието на Хаити на Голд Къп. Турнирът в САЩ започва на 24 юни, а Назон и компания ще имат мачове най-рано до 2 юли. Червените почти сигурно ще успеят да реализират силна сделка за правата му.

Снимка: Lap.bg