В новата си история Сърбия стана известна като страна, която произвежда все повече и повече талантливи футболни треньори година след година. Един от последните е наставникът на българския ЦСКА Саша Илич.

Легендата на Партизан не успя да свали Лудогорец от върха тази година и тимът остана на точка от шампионите. 

В интервю за Meridian Sport, цитирано от "Труд", Саша Илич анализира първия сезон в ЦСКА, той говори за бившия си клуб Чукарички, но също така, разбира се, и за своя Партизан, където неговият приятел Игор Дуляй е на пейката.

„Със сигурност има горчивина, когато не вземете титлата с една точка разлика. Толкова близо, толкова далеч. ЦСКА и Левски са като Цървена звезда и Партизан тук, така че атака на титлата се предполага винаги. Мисля, че изиграхме добър сезон. Когато дойдох в ЦСКА, феновете бойкотираха идването на мачовете. При добрите резултати смятам, че най-голямото ни предимство е, че имаме завърнали се фенове. От тази гледна точка това беше изключителен сезон, въпреки че не спечелихме никакви трофеи. Първите четири месеца играхме пред празни трибуни, защото феновете имаха проблем с администрацията. Футболистите върнаха публиката с желание и добри резултати. Надявам се, че с подкрепата на феновете ще бъдем още по-добри през следващия сезон."

Една пропусната дузпа в предпоследния кръг в 102-ата минута струваше скъпо на ЦСКА, когато Турицов не бе точен в наказателното поле и две ключови точки бяха пропуснати.

„Съжалявам, че свърши така. Гледайки онази дузпа, която Турицов пропусна за нас, това се случва във футбола. Не можем да върнем времето назад, Лудогорец беше шампион, но ние доказахме, че можем да сме близо до тях и ще се опитаме да работим още повече през следващата година и да ги изпреварим. В някои мачове имахме късмет, но не заслужавахме да спечелим. Вкарвахме голове навреме, а нашият вратар „извади” други. Изиграхме три мача с Лудогорец, загубихме два, направихме едно равенство, но съм много доволен от начина, по който изиграхме този мач. Това е много важно за мен и ми създава впечатлението, че през следващия сезон можем да бъдем още по-близо до тях.", каза Илич за изданието. 

Лудогорец е начело на българския футбол от 12 години, като до този сезон никой не се доближаваше до това да се бори за титлата.

„Когато един отбор е бил шампион толкова дълго, е трудно да го събориш. Лудогорец е най-добрият отбор в България, има най-добрите играчи, постоянно играе в Европа, това им помага много. Трудно е, но не и невъзможно“, добави още наставникът. 

Саша Илич взе Лазар Туфегджич от Суперлигата в Сърбия, който не изигра най-добрия първи сезон в чужбина, но младият специалист все още чака своето избухване.

„Туфегджич дойде, когато и ние дойдохме. Фантастичен човек и футболист. Имаше нужда от период на адаптация, тъй като това е първият му задграничен ангажимент. Мисля, че той може повече и очаквам да покаже още повече възможности през следващия сезон", добави Илич. 

„ЦСКА като клуб винаги трябва да се бори за върха. Никой не ни постави ултиматум, когато дойдохме. Преминавахме от мач на мач. В предишни години разликата беше много по-голяма в таблицата спрямо Лудогорец. Тази година до последния кръг не се знаеше кой ще е шампион. Имаше добра атмосфера сред играчите, упорити тренировки, давайки всичко от себе си.", каза още Илич. 

Бивши съотборници в Партизан - Иван Иванов, Иван Бандаловски и Валери Божинов помогнаха на Илич да се адаптира към новата среда. Той коментира и отношението си с тях: „Много ми помогнаха. Те са предимно мои бивши съотборници, с които поддържам контакт. Имах фантастичен сезон в Партизан с тях. Това са страхотни момчета, които са ми били на разположение през цялото време, чуваме се и се виждаме редовно, така че за мен означава много, че са там."

„Свикнал съм с постоянно напрежение, особено като играх за Партизан. ЦСКА е същият клуб. Тук феновете признават само трофеи, титли, победи в големи мачове. Постоянно съм под стрес и тук, но е добре. Доволен съм. Аз съм сравнително млад треньор за годините си, но регистрирах треньорския си лиценз веднага след като завърших кариерата си, така че бях треньор на националните отбори U15, U16, бях и асистент". 

Снимка: Lap.bg