Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла говори пред „Тема Спорт“ в навечерието на домакинството на Сепси. Той коментира селекцията на „Армията“, първите мачове в първенството, старта на европейската кампания и реконструкцията на стадиона.

 

Г-н Илиев, къде ви намираме и следите ли какво се случва с ЦСКА в този отпускарски сезон?

– Ударил съм го на почивка – Италия, Гърция. Сега бях на откриването на хотела в Правец, страхотен е. Но имаме време и за работа, а и да следим какво става с футбола. Колкото до ЦСКА, направи се т.нар. „грандиозна селекция“, която обаче все още не съм я видял. Разбираме, че и треньорът не е доволен след първите два мача. Никъде не чух Саша Илич да казва: „Аз този играч го исках и те ми го доведоха“. Първия кръг не играхме добре, втория едва бихме. Ако селекцията е толкова звездна, нещата много бързо трябва да влязат в други измерения. Дадоха сe милиони и тези футболисти трябва да покажат защо са взети и са платени толкова пари за тях.

 

А не се ли нуждаят новите от период на адаптация?

– Да, така е, нуждаят се. Но това, че един играч идва с излишни килограми, а друг не е водил подготовка, защото се е карал с клуба си, не е част от адаптацията. И затова питам дали треньорът е знаел за състоянието на тези футболисти, като са му ги довели. Вече е ясно, че ще е нужно време, може би един-два месеца. Но дали и Илич ще получи време, или само играчите. Вече имаше случаи със състезатели, които се разиграха накрая, когато вече беше късно.

Оптимист ли сте преди домакинството на Сепси в Европа?

– Това ти е мачът. И футболистите от миналия сезон, и новите трябва да покажат на какво са способни. За ЦСКА винаги мотивацията е била Европа. Нямам претенции за мачовете с Хебър Пазарджик и Крумовград, но в турнирите очаквам съвсем различно лице от отбора. Това са мачовете, за да се докажеш на „Армията“.

 

Може ли привидно лекият жребий за следващия кръг в ЛК да е допълнителна мотивация за тима?

–  Вече няма леки отбори. Ние сме слаби и всеки ни е конкуренция. Най-скромните тимове не можем да ги бием. Видяхте какво се случи с Лудогорец в Косово, нищо че след това си решиха нещата в Разград. Няма място за никакво подценяване. Нашето ниво е много ниско.

 

Нуждае ли се ЦСКА от още футболисти, които да бъдат привлечени до края на лятото?

– ЦСКА се нуждае от подсилване в защита и вътрешен халф. Но най-много трябват лидери. Такива в момента няма. Иска ми се такъв лидер да е българин, но не виждам как ще се случи. Турицов е добър играч, добро момче, но няма този характер да поведе останалите. Дано школата в най-близко бъдеще направи нещо по въпроса. Има и нов шеф там. Чета му интервю, щели да търсят терени в София за децата след началото на ремонта на „Армията“. Той знае ли, че всички търсят терени, не само ЦСКА?! И къде ще отидат тогава тези юноши? Продължавам да не разбирам защо ще бъдат връщани пространствата с игрищата на Борисовата градина. Унищожиха ни „Червено знаме“, сега искат да захвърлим с лека ръка и базата на „Българска армия“. Голяма глупост! Борисовата градина е достатъчно голяма и не се нуждае от 40-те декара, които са си на ЦСКА.

 

Наскоро Столичният общински съвет одобри проекта за реконструкция на „Армията“. Колко близо е осъществяването на мечтата на ЦСКА?

– Аз съм запознат много добре с нещата. Ще се получи всичко. Няма да има проблеми. Не искам да се ангажирам със срокове, но и главният архитект и в общината, и в другите институции – всички подкрепят идеята ЦСКА да има нов стадион.