ЦСКА прави втория си най-лош старт от началото на века, като спечели само един от първите си 5 официални мача. Саша Илич бе уволнен, а на негово място застана Нестор Ел Маестро. Треньорската смяна обаче засега не дава нужния резултат, като армейците бяха отстранени от Лигата на конференциите с общ резултат 0:6 от румънския Сепси, а в последното си шампионатно домакинство стигнаха само до 1:1 със Славия. Сега предстои тежко гостуване на Лудогорец. Проблемите в Борисовата градина обаче са много по-дълбоки и далеч не се изчерпват с неделната визита в Разград. Около това мнение се обединиха едни от най-популярните привърженици на 31-кратните шампиони от сферата на музиката, литературата и бизнеса. „Тема Спорт“ проведе анкета с тях, като им зададохме следните въпроси:

  1. Одобрявате ли треньорската смяна в ЦСКА и Нестор Ел Маестро ли беше най-правилният избор да наследи на поста Саша Илич?
  2. Смятате ли, че ръководството е последователно в стратегията си за развитие на клуба и какво е мнението ви за селекционната политика?
  3. Какви са очакванията ви за гостуването на Лудогорец в неделя?
  • Здравко от „Ритон”: Срам ме е, бесен съм!

Мога само да кажа, че и Моуриньо да дойде с този животински сбирток, който се изявява като футболисти в ЦСКА, нищо няма да може да направи. Имаме един качествен играч в момента – Хайнц. Останалите освен че са бездарни, но и са на ниво Турицов. А той е за Б група.

В последните 6-7 години едно и също се върти в ЦСКА – слаба игра. И в края на краищата, когато нещо се скапва, то се скапва отгоре. Рибата се вмирисва откъм главата са казали хората. Да не се заблуждаваме повече. Моето уважение към Гриша Ганчев, поддържам го, защото си дава парите за ЦСКА. Но явно хората, които се занимават със селекцията в клуба, са на много ниско ниво. Най-безсрамната селекция в последните 5 години е в ЦСКА. Назон освен за бояджия не знам за какво друго може да стане. Въпреки че и за това е дебел. Този тарикат, който миналата година го докараха от Армения (б.а. – Жираир Шагоян), освен по роднинска линия не виждам как се е озовал на „Българска армия“. Него и за чистач на подиума на предаването на Магърдич Халваджиян няма да го вземат. В ЦСКА просто няма материал. А такъв ЦСКА, който играе грозен футбол и го разнасят в Европа, не е нужен на интелигентната част от най-голямата фенска маса в България. Мен ме е срам от този ЦСКА. За съжаление вече не се и надявам да има промяна. Повтарям се – рибата се вмирисва откъм главата, а в ЦСКА тя вече е вмирисана до половината.

Миналата седмица Славия заслужаваше да ни бие. Тази камила Мено Кох може да го вземат да държи лампа на някоя улица. Бесен съм и затова съм толкова емоционален. Виждаме Левски. Взимат чужденци, които със сигурност получават много по-ниска заплата от нашите и играят доста по-добър футбол. Откъде ги намират? Стойчо Стоилов да се обади и да попита Наско Сираков дали има някои играчи, които не са успели да договорят, и да ги докара при нас! До там я докарахме…

  • Румен Леонидов: Клубът се ръководи момчешки

Не одобрявам абсолютно. Този треньор при предишния си престой с нищо не показа, че е качествен. Смяната точно между двата мача със Сепси също се оказа фатална грешка. Но още по-фаталното е, че новият треньор ще залага на същия подход както и преди – безкрайни центрирания и скучна игра. Вижда се, че двамата ботури отпред са извън всякаква форма и не виждам как скоро ще се оправим. Турицов е много слаб вече поредна година и освен да прави скандали не се забелязва с нищо друго. Централните защитници никакви ги няма, новият Фаетон тича много, но дотам… Просто не смятам, че Ел Маестро има нужните треньорски качества, за да изведе отбора от тази криза. Трябваше да дойде човек с характер, който да ги стегне. Според мен бившият наставник на Славия Загорчич, или някой българин щяха да са по-добри варианти.

Категорично не. Не може посред нощ да се обаждаш на сърбин, защото бил познавал психологията тук. Първо този отбор няма нищо общо с онзи, който така нареченият Ел Маестро водеше преди 5 години. ЦСКА се ръководи много момчешки. Синът на Ганчев дано е жив и здрав и да узрее за по-добри решения. И съм сигурен, че това, което излезе, че Саша Илич не е одобрил привличането на Естрада е вярно. Просто защото се взима поредният куц кон, който няма да свърши никаква работа. Ето го Бисмарк Чарлс, който ни донесе купата преди две години и оттогава не е вкарвал, а и почти не е играл. Коя частна фирма може да си позволи това? Освен хора, които или имат много излишни пари, или не знаят как да ги управляват. Разочарован съм от ръководството. Съставът ни е трето качество и този сезон не очаквам да влезем и в тройката.

Щях да кажа, че очаквам мача с присвито сърце. Но даже не ми се гледа, защото нещата са много зле. Няма никакъв футбол. Само да не се получи пак някой резил. Дано да стане чудо, но с тази разбита отбрана, мека халфова линия и нападение, което отсъства, не виждам как ще се случи. Отборът изглежда напълно отчаян, морално остарял. Не искам да гледам този мач, защото пак ще си скъсам нервите.

  • Чезари: Текучеството е самопризнание за грешки

Нестор Ел Маестро вече беше веднъж в ЦСКА и си тръгна, защото не се справи с това, за което бе нает. По-удачният вариант беше Саша Илич да остане да води отбора, въз основа на резултатите от миналата година и това че проведе лятната подготовка. Той извлече максимума от тези футболисти и не му стигна малко шанс, за да стане шампион. Според мен треньорът на ЦСКА трябва да е или име, което е доказано или да е свързано дълбоко с клуба и българската действителност.

Относно селекционната политика – някой казал ли е кой прави селекцията в ЦСКА? Изглежда, че е Стойчо Стоилов зад кадър. Няма нищо лошо, стига това да е успешно. Но практиката вече 8 години показва, че този начин на работа няма да донесе резултати в ЦСКА. И това се доказва от безкрайното текучество. Всяко лято идват и си отиват по 10 футболисти. Това е самопризнание от ръководството, че са направени селекционни грешки. И е крайно време или начинът на работа или хората, които отговарят за това, да се променят. Естествено, Гриша Ганчев си дава парите и има право да си избира кой и как да ги харчи. Но него не го ли притеснява, че след всички трансферни суми и високи заплати, които дава, за няколко месеца Черно море ни отстрани на „Армията“ за купата, а после румънският „гранд“ Сепси ни разпиля в Европа с общ резултат 6:0? А и в двата мача можеше да ни бият и с повече. Аз наистина не можех да повярвам на очите си. Но Сепси гради отбор от няколко години, а в ЦСКА текучеството на футболисти и треньори не спира. Познавайки методите на работа на Гриша Ганчев обаче промяна няма да има. Ще се изчака бурята да отмине и лека-полека да се успокоят нещата. Този филм вече сме го гледали. Кучетата си лаят, керванът си върви.

Ако играем, както в досегашните мачове, не очаквам нищо хубаво за ЦСКА. Трябва да се вземат спешни мерки. Ел Маестро е длъжен някак да стабилизира отбора. И този мач с Лудогорец всъщност е много удобен, защото една победа може да промени много настроението и духа в съблекалнята. Защото какво ще стане, ако загубим? И него ли ще сменим?

Снимка: Lap.bg