Всяко чудо за три дни и това бе съдбата на заупокойните към ЦСКА. Същите играчи, които бяха хулени по всички възможни начини и обявявани за най-големите некадърници в историята на червения колос, вече бият наред. А ще трябва малко да почакаме докато се разбере, че за поредна година реалните претенденти за титлата са само Лудогорец и ЦСКА.

ЦСКА спечели 10 пункта в последните си 4 мача и дори надмина точковия си рекорд от последната кампания. Тогава средно печелиха по 2,4, сега са вече 2,5 и ако запазят този график, още по-близо ще бъдат до титлата. Спечелените точки могат да бъдат гледани само като статистика, но в случая с ЦСКА меродавни са и игровите показатели. Отрязък от четири двубоя не е достатъчен за каквито и да крайни оценки, но на терена се вижда много по-различно поведение от това, което гледахме през миналия сезон. На този етап Нестор Ел Маестро върши прекрасна работа и може да бъде наречен добър ход за Гриша Ганчев. А ако денят се познава по утринта, връщането на НЕМ може да се превърне и в гениално решение. Лично за мен бе необяснимо защо поданикът на короната бе приет с толкова много неприязън от червените фенове, но по-скоро това той е жертва на натрупаното напрежение между ръководство и привърженици.

Срещу Ботев ЦСКА отново игра много привлекателен футбол, с много динамика и различна идея в играта. Лакмус са двамата норвежци Хайнц и Линдсет, които с моментната си форма се конкурират с Велтон за най-добри чужденци в първенството. Но ако Велтон движи нещата само по крилото, то Хайнц и Линдсет са много влиятелни по целия фронт на играта. И ролята им се превръща във фундаментална. Лека-полека ЦСКА се превръща в отбор с модерен начин на игра, нещо което не е било присъщо за този клуб от периода на Стамен Белчев. Само тогава ЦСКА имаше смислен, цялостен стил на игра и неслучайно извършиха знаменития обрат в Базел. Сега срещу ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив завършеният образ започва да се мержелее на хоризонта.

Но пък е и твърде рано за крайни заключения. Предстои наглед по-лек мач срещу Локомотив София на „Армията“, но след това идват два нагорещени сблъсъка с Локомотив Пловдив на „Лаута“ и с Левски на националния стадион. И ако в цикъла до паузата за националните отбори ЦСКА излезе с нови девет пункта, напълно ще бъде забравен бунтът на кораба. Играта и победите тотално ще преобърнат тренда на недоволството. Отново сме свидетели на типична ситуация с буря в чаша вода. Но бурята беше полезна поне с едно – идването на Нестор Ел Маестро. Той наистина разбира от футбол.

Материал на Жаклин Михайлов

* заглавието е на Gol.bg