ЦСКА победи изключително измъчено и с голяма доза късмет последния Етър през седмицата в отложен мач от третия кръг на първенството и се изравни по двубои с болшинството отбори в елита (б.а. – само Лудогорец, Арда и ФК ЦСКА 1948 все още имат срещи пасив). При еднакви основни параметри е много по-лесно да се прави сравнителен анализ и да се разглеждат основни компоненти от представянето на тимовете, не само спечелените от тях точки. Но на стадион „Българска армия“ дори не е нужно да правят задълбочено изследване, за да откроят голям проблем, който вече няколко години не може да бъде разрешен.

Нужно е просто да погледнат към графата с вкараните голове в първенството. В нея 31-кратните шампиони, които са определяни като претенденти за титлата, даже не влизат в Топ 6, заемат седмата позиция. След като през миналия сезон тимът, воден тогава от Саша Илич, спечели цели 9 мача с 1:0, сега отново възпитаниците на Нестор Ел Маестро са много ниско резултатни, като имат едва 20 попадения в 15 срещи. С повече са Лудогорец, Локо Пд, Ботев Пд, Черно море, Левски, Арда. На пръстите на едната ръка се броят случаите в цялата история, в които отборът е седми по отбелязани попадения след 15-ия кръг!

ЦСКА не успява да отбележи повече от 1-2 гола дори в мачове, в които е отчетливо по-добър от съперника си, както беше срещу Локо Сф (2:0) и Локо Пд (2:0). Когато играта не върви, пък се стига до трудните за гледане двубои с Пирин, Етър и Арда, в които не се виждаше как армейците могат да стигнат до попадение и дори Нестор Ел Маестро вероятно не може да повярва, че тимът му някак измъкна 7 точки от тях.

Вече доста дълго време, с малки изключения, ЦСКА не успява да установява траен натиск срещу съперниците си и с отработени отборни действия да създава низ от положения пред вратата им. Вместо това червените стигат до ограничен брой ситуации, най-вече плод на индивидуални прояви, и когато ефективността не е на ниво, най-често се стига до негативни резултати.

Все още е само началото на ноември, а армейците имат цели 15 гола по-малко от прекия си конкурент за титлата Лудогорец, който е и с мач по-малко – 20 срещу 35. И проблемът в Борисовата градина е, че това е тенденция, която вече се запазва години наред. Всеки сезон ЦСКА е чувствително по-ниско резултатен от разградския си съперник, което в дълъг маратон се усеща силно. Повечето голове водят до по-лесни победи, по-бързо решаване на мачовете, по-високо самочувствие, а и до по-добра голова разлика, която при определени обстоятелства може да се окаже решаваща в края на сезона. При всички тези компоненти орлите са с предимство и затова и не е случайно, че червените така и не успяват да ги свалят от трона.

Показателен е и фактът, че вече 11 поредни двубоя тимът не е вкарвал повече от два гола на „Армията“. Стадион, на който в миналото гостите се радват, ако изостават само с 0:2 на почивката. Сега обаче реалностите са много различни и визитата в Борисовата градина и изобщо срещата с червената атака далеч не будят такива кошмари за противниците, каквито би трябвало.

В последните сезони ЦСКА смени различни треньори, формации и изпълнители в атака, но така и не успява да стигне до нужния пламък в нападение, който да изгаря противниците и да топли феновете. Дори и когато печелят, армейците не го правят по доминантния и безусловен начин, както е залегнало в ДНК-то на клуба.

Летните очаквания за сформиране на атомна атака бързо се изпариха и червеното нападение все повече прилича на безопасна игла. Уж опции има, но адекватна игра и резултати – няма!

Материал на Мартин Костадинов