Клишето гласи, че турнирите за купата носят свои специални дух и магия. То се потвърждава всяка следваща година, защото позволява по-скромни отбори да се срещат с грандове и да ги водят в населените си места, създавайки истински празник за жителите им. През миналата година ЦСКА за първи път гостува в пловдивското градче Съединение на местния Гигант, а сега за армейците предстои и дебютна визита в историята в Балчик. Досега червените са срещали Черноморец само веднъж в контрола в Албена (2:0)  през 2005 година. Но днес от 17:30 часа за първи път ще стъпят в 13-хилядния черноморски град за удоволствие на местните.

„Арена Балчик“ е едно от малкото съоръжения в света, чиито трибуни са естествено вкопани в скалите, което му осигурява много добра акустика. Такива стадиони има в Бразилия, Испания, Ирландия, а най-известният пример е „Ещадио Мунисипал де Брага“ в Португалия. Между 2011 и 2015 година стадионът е изцяло ремонтиран за около 4 млн. лева. Разполага с две трибуни. Едната, която има 2618 места, е с изцяло пластмасови седалки. От другата страна е запазена укрепената стара по-малка каменна трибуна, изградена изцяло от характерния и познат за района т. нар. балчишки камък. Тя е за около 400 зрители. Зад едната врата има сграда на няколко нива, а зад другата се открива прекрасна панорамна гледка към Черно море и курортните комплекси Албена и Златни пясъци.

 

Но макар да разполага със стадион красавец, Балчик е много по-известен с дворцовия комплекс, построен за лятна резиденция на румънската кралица Мария по време на румънската окупация на Южна Добруджа (1919 – 1940 г.), и Ботаническата градина, създадена от академик Даки Йорданов след освобождението на областта. Тя разполага с най-богатата колекция кактуси и сукуленти на Балканите и в Източна Европа. В парниците ѝ зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. В Дворцовия комплекс с изключение на кралския апартамент, където е отворена изложбена експозиция, всеки срещу съответното заплащане има привилегията да отседне в апартаментите на принцовете и придворните и да вечеря в кралската трапезария.

Футболните общественици обаче предпочитат друго място за хапване в Балчик в последните години – ресторанта на един от най-колоритните и популярни бургаски играчи от близкото минало – Емил Тодоров-Зелето. Започнал кариерата си в Черноморец Бургас, нападателят преминава през Спартак Плевен, Черно море, Марек, Берое и Несебър, а завършва кариерата си именно в Балчик, където и се установява, за да върти семеен бизнес с хотел и ресторант.

479 километра. Точно толкова е дълъг най-краткият път между стадион „Българска армия“ и „Арена Балчик“. ЦСКА ще използва самолет и автобус за най-далечната си визита на родната сцена, за да може утре в 17:30 часа да се създаде безпрецедентен за черноморския град футболен празник. И за пореден път да се усети духът на турнира за Купата на България!

Материал на "Тема спорт"