ЦСКА привлече общо 7 футболисти през лятото. От тях само двама още не са започвали като титуляри в първенството. За единия има много проста и обективна причина – вратарят Марин Орлинов беше взет за трета опция под рамката след Бусато и Евтимов и все още дори не е попадал в групата за шампионатен мач, че да има шанс и да стартира. За отсъствието на другия обаче има доста въпроси.

Данило Асприля пристигна с големи очаквания на „Армията“ през лятото, като те бяха загатнати дори от самия клуб, който при представянето му написа: „Жертвата е на прицел, звярът е тук“. В месеците преди да се завърне у нас, колумбиецът показа, че спомените за ювелирните му изпълнения с фланелката на Литекс преди близо десетилетие все още са живи, и нижеше гол след гол в Израел, като изведе Бейтар Йерусалим до купата на страната.

Трансферът му в Борисовата градина обаче се превърна в истинска сага, която за един период дори накара евреите да го изключат от тренировъчния процес. Подготовката на колумбиеца бе значително нарушена, а малко след треньорската смяна при червените и идването на Нестор Ел Маестро той получи и контузия. Вече от повече от месец обаче Асприля е напълно възстановен, но дълго почти не получаваше шансове от сърбина.

За първи път започна като титуляр при гостуването на втородивизионния Черноморец Балчик за купата и веднага се отчете с две попадения, с които значително улесни задачата на съотборниците си. След мача призна, че е имал проблеми, които явно са саботирали включването му в игра, но те вече са зад гърба му. „Мисля, че се адаптирах към играта на отбора. През цялото време работих за това. Вече съм готов да покажа какво мога в ЦСКА. Готов съм за 5 минути или цял мач да дам най-доброто от себе си и да помагам на отбора“, коментира той.

„Данило тренира добре, раздава се, той е страхотен човек и съм щастлив за него“, пък заяви от своя страна треньорът Ел Маестро след дебютните голове на Асприля с червената фланелка. Но дори и силното представяне в Балчик, похвалено от треньора, не достигна на колумбиеца за повече от четвърт час игра при последвалата визита на Крумовград, която дълго се развиваше негативно за тима. Секунди след появата на Асприля на терена ЦСКА поведе, а само няколко минути след това именно той уби интригата с трето попадение, дошло след образцова комбинация с Назон. Сякаш Данило каза на треньора си: „Щом си щастлив за мен, позволи ми да ти нося повече щастие“.

Последва марково отпразнуване на гол с имитация на крокодил. Проява, която бързо влезе под кожата на съотборници и фенове и със сигурност те искат да я виждат пак и пак в изпълнение на колумбиеца.

Асприля още преди десетилетие е показал какви са футболните му качества, а в последните седмици сякаш припомня, че не ги е изгубил. И няма как възрастта му да е причина да стои на пейката, защото само през пролетта е изиграл 12 пълни мача в по-силно първенство, като израелското, включително и един от 120 минути за купата. Мощният флангови футболист е олицетворение на приказката, че във футбола няма млади и стари, а можещи и неможещи. Той определено е от можещите и е странно защо няма нито едно участие като титуляр?

Материал на Мартин Костадинов, "Тема спорт"