ЦСКА вече се готви за зимния трансферен прозорец, когато, както вече писахме, ще опита да привлече двама или трима нови футболисти. В последните години армейците неминуемо регистрират двуцифрен брой входящи трансфери за сезона и най-вероятно този няма да бъде изключение. Многократно сме анализирали, че това текучество, което не е под диктовката не треньора, може и да доведе до епизодични фойерверки, но не и до траен успех. И поредното доказателство за това е фактът, че малко повече от 3 години след престижното равенство 0:0 с Рома в Рим на 29 октомври 2020 г. цели четирима играчи, които бяха в групата на червените, не играят футбол. Трима от тях – Жеферсон, Юнус Санкаре и Джером Синклеър дори бяха титуляри на „Олимпико“, а Жул Кейта остана неизползвана резерва.

Малко след тази среща последният се прибра в родината си Гвинея заради семейна трагедия, но после няколко месеца „забравяше“ да се върне на „Армията“. Все пак записа името си в историята на вечното дерби, разписвайки се срещу Левски през пролетта на 2021-а. В ЦСКА обаче нямаха никакво намерение да го задържат след изтичането на едногодишния му наем от Ланс, докато французите настояваха, че червените са длъжни да го откупят заради клауза в договора му. Случаят стигна до ФИФА, а през това време крилото бе изключен от тренировките на Ланс. Последва решение в полза на ЦСКА и прекратяване на договора му с французите. От тогава обаче крилото така и не може да си намери нов отбор и не е бил на терена именно от споменатото дерби с Левски на 25 април 2021 г. Вече на 25 години сравняваният в началото на кариерата си с Неймар футболист сякаш е скъсал завинаги с играта.

Същото се отнася и за 27-годишният юноша на Ливърпул Джером Синклеър. След като едногодишният му наем на „Армията“ изтече, нападателят се раздели по взаимно съгласие с английски Уотфорд, а впоследствие така и не намери нов пристан за футболния си път. Вместо това таблоидите на Острова направиха специални материали, свързани с ресторанта за пържено пиле, който той отвори в Бирмингам. Така Синклеър окачи бутонките на пирона съвсем скоро след като бе привлечен в ЦСКА.

Изглежда краят на кариерата е настъпил и за Юнус Санкаре, за когото Гриша Ганчев заяви, че „повече няма да има такъв класен играч в държавата“. Бившият халф на ПСЖ и Бордо, който имаше дисциплинарни проблеми първо със Стамен Белчев, а след това и с Бруно Акрапович, от когото бе изгонен, имаше кратки периоди в Панатинайкос и Гиресунспор, след като си тръгна от ЦСКА. Напусна Турция със скандал през февруари 2022-ра и от тогава не е играл. Вече на 34 и след година и половина извън терена едва ли отново ще си намери професионален отбор.

Изненадващо дълго без клуб продължава да е и доскорошният капитан на армейците Жеферсон. 29-годишният бразилец се прибра в родината си през лятото след 5 сезона и половина в Борисовата градина и се очакваше бързо да се разбере с някой местен тим по подобие на Маурисио Гарсес, който се присъедини към елитния Коритиба. Половин година след последния му мач с червената фланелка обаче Жеферсон продължава да рита по плажовете в Бразилия, но не се завръща към професионалния футбол.

Интересна е историята след ЦСКА и на още един бивш червен футболист, който бе съотборник на Жеферсон през сезон 2019/20 – Денис Давидов. „Следим Давидов от една година, но тогава не успяхме да го привлечем, защото беше много скъп“, заяви Стойчо Стоилов малко след като обявеният в началото на кариерата си за Руския Меси халф подписа с ЦСКА през лятото на 2019-а. Качествата на юношата на Спартак Москва обаче бързо бяха разкрити от майстор Люпко Петрович, който рядко го включваше дори в групата за двубоите. Давидов изигра едва 4 срещи за армейците, които се разделиха с него в началото на пандемията от коронавирус. Впоследствие той премина през Том Томск, Знаме Трудя и Химки, като не се наложи никъде и от тази есен официално не е професионалист – на 28 години играе в първенството за руски популярни личности Медиялига…

Материал на "Тема спорт"