ЦСКА се класира за 1/4-финалите за Купата на България, след като победи много трудно с 1:0 като гост Славия.

Единственият гол на стадион "Александър Шаламанов" вкара Матиас Фаетон в 27-ата минута. Големият герой за "червените" обаче се казваше Густаво Бусато, който спаси всичко възможно, но в края напусна терена на носилка.

Най-важната намеса на бразилския вратар дойде при резултат 0:0, когато Мартин Сораков излезе сам срещу него, но не успя да го преодолее. И двата отбора създадоха много голови положения, имаше общо три греди, но в крайна сметка в столичното дерби падна само едно попадение и ЦСКА ликува. 

За 1/4-финалите вече се класираха Спартак Варна след победа с дузпи над Локомотив в София, Пирин Благоевград, елиминирал у дома Ботев Враца с 2:1 и Арда, който по-рано днес разби с 4:1 Литекс в Кърджали.

Левски утре гостува на Хебър в Пазарджик, а по-късно през същия ден Лудогорец приема Локомотив Пловдив. Последните мачове от 1/8-финалите ще се изиграят в четвъртък и противопоставят ЦСКА 1948 – Берое и Етър Велико Търново – Ботев Пловдив. 


За Славия сред титулярите се завърна Мартин Сораков, който имаше проблеми след победата с 3:2 над Лудогорец в Разград и пропусна предния мач с ЦСКА, който се игра преди дни и завърши 1:1. 

Аут за ЦСКА беше Тибо Вион за натрупани жълти картони. Въпреки проблемите от личен характер, които се отразяват на формата му, в състава на "червените" отново попадна Тобиас Хайнц. Дюкенс Назон, който е голмайстор на тима и този сезон, остана на пейката.

През първото полувреме и двата отбора създадоха редица голови положения, но само едно беше реализирано. След почти четвърт час игра Денислав Александров отне топката от Сейни Санянг и изведе Мартин Сораков сам срещу Густаво Бусато. Вратарят на "армейците" за пореден път доказа, че е спец в подобни ситуации, излезе да скъси дистанцията и спаси удара.

После ЦСКА пое инициативата и Джонатан Линдсет отправи страхотен шут, който профуча на сантиметри от целта и едва ли щеше да бъде спасен от Светослав Вуцов. 120 секунди по-късно късметът вече беше на страната на гостите, които поведоха. Критикуваният Тобиас Хайнц проби и намери Матиас Фаетон, който с техничен удар в десния ъгъл откри резултата – 1:0!

Голът провокира и грозни сцени, след като фенове на Славия започнаха да хвърлят предмети по резервната скамейка на гостите и сблъсъкът беше прекъснат за около 5 минути.

Това не повлия на играта и двата отбора продължиха да създават опасности. В 38-ата минута Майкъл Естрада разтресе напречната греда с истински снаряд, а в ответната атака Галин Иванов пропусна да изравни, след като Бусато спаси удара му.

После Вуцов отрази изпълнение с глава на Амос Юга след корнер, при последвалата контра Бусато отказа и Тони Тасев с поредна сигурна намеса. В края на полувремето Ерол Дост засече с глава, но покрай целта.

След почивката темпото продължи да е високо, но нарушенията зачестиха и това повлия на интересните моменти, които намаляха. Но все пак не липсваха и след почти час игра Тасев засече с глава и този път гредата помогна и на ЦСКА. По-късно Юга стреля силно в аут.

После и току-що появилият се на терена Дюкенс Назон можеше да сложи точка на спора, но и той не уцели вратата. В ответната атака Галин Иванов излезе на чиста позиция, но реши да подава, сбърка и Бусато изби с крак.

В 87-ата минута дойде и лошата новина за ЦСКА в мача. Бусато беше изнесен на носилка, а на негово място влезе Димитър Евтимов. Това не промени крайния изход на сблъсъка и "армейците" се класираха на 1/4-финалите след победа с 1:0, въпреки че дълбоко в добавеното време гредата за втори път спаси "червените".   

Славия - ЦСКА 0:1

Голмайстор: Фаетон (27)

Славия: 21. Светослав Вуцов, 3. Ертан  Томбак, 5. Велко Йеленкович, 4. Виктор  Генев, 37. Венцислав Керчев, 17. Ерол Дост, 27. Емил Мартинов, 23. Денислав Александров, 88. Тони Тасев, 9. Мартин Сораков, 33. Галин Иванов

ЦСКА: 1. Густаво  Бусато, 13. Браян Кордоба, 6. Християн Петров, 3. Сейни Санянг, 19. Иван Турицов, 21. Амос Юга, 7.  Джонатан Линдсет, 17. Емануел Шакич, 14. Тобиас Хайнц, 11. Матиас Фаетон, 29. Майкъл Естрада

Снимка: Lap.bg