Време е за дерби! Не. Това изречение е твърде слабо. Защото в неделя от 17:45 часа на „Българска армия“ предстои истински спектакъл, чиято стойност ще  бъде разглеждана далеч извън чисто футболните достойнства. Няма как да е иначе, когато това е последният двубой на стадиона с най-богат музей у нас в настоящия му вид. Или когато се срещат двата основни претендента за шампионската титла само няколко седмици след като босът на червените Гриша Ганчев е обявил, че в спора за нея „пак ще се вадят милиони, пак ще се купуват мачове“. Или когато сблъсъкът е насрочен именно навръх неговия 61-ви рожден ден и е последният преди сбъдването на „най-голяма кауза и мечта в неговия нещастен животец“.  И още, и още… Но. В крайна сметка всичко опира до 90 минути и 22-ма футболисти на терена! Където също се очертава да е изключително интересно, защото се срещат точно такива два отбора.

Разчитащият на сериозна дисциплина в дефанзивен план, лишил се от крила за по-голяма агресия в средата на терена и изключително директен и вертикален с топката ЦСКА се изправя срещу на моменти леко разсеяния, но много освободен, вихрен и смъртоносен в атака Лудогорец. И е много трудно да предвидим какво ще излезе от това противопоставяне. Просто защото и съперниците са изключително непредсказуеми.

Когато имат ден, армейците са толкова енергични в средата на терена и противниковата половина, че буквално не позволяват на опонента си да диша. Красноречив пример за това е гостуването на „Лаута“. В други двубои обаче, които са повече като бройка, тимът на Ел Маестро отстъпва в доста единоборства, няма идея как да стигне до чуждата врата и е като разграден двор в защита, което позволява да бъде надигран дори от последния Етър.

И ако ЦСКА е колеблив, Лудогорец е тотално непостоянен. Класата в атака, комбинирана с копринената защита, която все пак бе малко укрепена след завръщането на Недялков, прави така, че орлите може да допуснат 7 гола от Нордселанд в Дания и 3 от Славия в Разград, но и да се наложат над пълния със световни звезди Фенербахче. Ходи обяснявай къде е логиката…

Големият проблем за ЦСКА в неделя може да дойде от фланговете. Заради схемата, налагана от Нестор Ел Маестро, бековете трябва да са много активни в атака, а в защита не получават толкова подкрепа, колкото биха искали, ако имаха крила пред себе си. Нито Турицов, нито Вион, който се завръща сред титулярите след наказание, се справят с офанзивните задачи, но по-важният въпрос е как ще противодействат на зелените остриета Текпетей и Кайо Видал. Именно тези противоборства може сериозно да наклонят везните в някоя посока.

В средата на терена от Амос Юга ще се очаква с мощта си да неутрализира физическото присъствие на двигателя за орлите Пьотровски, а триото Хайнц-Кареасо-Линдсет ще се надиграва в числово предимство с Нареси и Гонсалвеш.

В атаката на орлите Квадво Дуа вече напипва верния ритъм и е изключително опасен, захранван от бързите крила, докато от Фаетон и Естрада ще се изисква до голяма степен сами да си отворят възможности за гол. „Всички сме привлечени за дерби като това“, надъха се голмайсторът от последния мач срещу Славия Фаетон. Време е с Естрада да го покажат и на терена. Заради ЦСКА, публиката, историята и… рождения ден на шефа си.

Материал на Мартин Костадинов