Загубата с 0:1 от Ботев Пловдив в първия полуфинал за купата на България в повторния дебют на Стамен Белчев показа, че треньорът няма как с магическа пръчка моментално да преобрази представянето на ЦСКА, което месеци наред измъчваше феновете. „Имам идея за някои неща, които трябва да се променят, спрямо моята философия за футбола. Мисля, че много промени няма да бъдат полезни на този етап. Ще направя размествания според моето виждане и как искам да изглежда отборът“, заяви хасковският специалист преди срещата с канарчетата.

Макар че обясни, че ще пипа леко, още в първите си два мача начело на тима Белчев на практика изхвърли в коша цялата абсурдна философия на предшественика си Нестор Ел Маестро. Идеите на сърбина с британски паспорт бяха базирани единствено на чуждите грешки, а когато се наложеше ЦСКА сам да създава положенията си в отбора настъпваше амок. Подобно поведение може и да е успешно за някой тим от долната половина на таблицата, но не приляга на историческите ценности и амбициите на 31-кратните шампиони, които винаги са доминирали над съперниците си.

Именно наченки за подобен пълен контрол имаше при победата с 3:2 в Кърджали в последния кръг от редовния сезон. Макар че и в този мач не можеше да разчита на единствения си централен нападател Каранга, а в състава има остра липса на крила, той отново заложи на любимата си система 4-2-3-1, с която със сигурност ще настоява до края на третия си престой в тима. Този път по фланговете действаха Фаетон и Скаршем, като особено през второто полувреме ЦСКА бе доста по-остър, отколкото срещу Ботев.

Неведнъж специалистите отчитаха, че правилната позиция на национала на Гваделупа е именно по лявото крило, но Нестор Ел Маестро упорито го измъчваше на върха на атаката. Матиас все още има сериозен проблем с прекалено индивидуалните си действия, но веднага пролича, че се чувства доста по-свободно на любимия си пост. Очакванията към него са високи и е крайно време да започне да ги покрива. Скаршем пък бе над всички в Кърджали не само заради поледния си гол, отбелязан и заради доброто му позициониране при центриране на втора греда.

„Не само аз, ами всички футболни хора искат да виждат флангови атаки. Това е най-хубавото във футбола – да се включиш от втора позиция на скорост“, отчете Белчев след победата. Думи, които за предишния наставник бяха омерта и от това страдаше цялостното представяне на ЦСКА.

Както срещу Ботев с Линдсет, така и в Кърджали поставянето на Хайнц на върха на атаката не се оказа успешен експеримент. Добрата новина за Белчев е, че се очаква още срещу Левски на линия да бъде Каранга, като отборът за първи път под негово ръководство би имал що-годе завършен вид.

Освен играта по фланговете, другата генерална промяна, която Белчев направи още с идването си в ЦСКА, е свързана с притежанието на топката. В момент от двубоя с Арда владението на топката беше 70 на 30 процента в полза на армейците – тотален прецедент за сезона.

При Нестор Ел Маестро тимът при всяка удобна възможност доброволно предоставяше контрола на съперника. В Кърджали ЦСКА представи познатото от първите два престоя на Стамен методично натикване на опонента пред собственото му наказателно поле и това даде резултат през втората част.

Белчев се опитва да изкорени от футболистите и идеята за остри подавания с едно докосване през центъра. В своята дълбочина тя е прекрасна, но за цял редовен сезон се видя, че ЦСКА не разполага с нужните изпълнители за нея, като на пръстите на едната ръка се броят пътите, в които тя бе направена успешно. В останалите стотици случаи ставахме свидетели на грешни пасове и загуба на притежанието.

Познатата от Нестор безидейност в нападение, продължава да е проблем, но в Кърджали имаше някакви наченки за промяна и в тази посока. Армейците бяха много хаотични и при отдалите им се възможности за контраатака и не успяха да се възползват от празните пространства, оставени в защитата на Арда след третия гол на Скаршем. Ахилесова пета остава в отбрана, където бавните защитници цял сезон така и не успяват да се ориентират, когато дефанзивната линия е изнесена високо и често допуска хора зад гърба си. Това може да доведе до сериозни неприятности в предстоящите три мача с ЦСКА, Ботев Пд за купата и Лудогорец в Разград.

Мартин Костадинов, в-к Тема спорт

Снимка: Lap.bg