Милан спечели голямото дерби с Интер и мечтае за завръщане в Шампионска лига догодина!

"Росонерите" се наложиха на "Сан Сиро" с категоричното 3:0 с голове на Алекс през първото полувреме и на Карлос Бака и Мбайе Нианг след почивката. Малко преди попадението на колумбийския национал пък Мауро Икарди профука дузпа и пропусна отличен шанс да направи 1:1.

Така "росонерите" почти убиха мечтите на градския си съперник за титлата. "Нерадзурите", които вече нямат победа в четири поредни мача в Серия "А", са на 4-то място с 41 точки, на 9 от лидера Наполи, докато Милан е на 6-та позиция, но вече с 36 т. и се доближава до заветната 3-та позиция.

Като цяло мачът беше равностоен и резултатът определено не е показателен за представянето на двата отбора. "Червено-черните" обаче оползотвориха открилите им се шансове, за да нанесат втора поредна загуба на Интер с 0:3 след тази за Купата на Италия от Ювентус.

Треньорът на символичните домакини Синиша Михайлович заложи в атака на Нианг и Карлос Бака, докато новото попълнение Кевин-Принс Боатенг остана на резервната скамейка. От своя страна Роберто Манчини изненадващо предпочете Стеван Йоветич пред Икарди за нападател, а привлеченият преди няколко дни Едер започна титуляр за "синьо-черните". Джофри Кондогбия и Фелипе Мело пък седнаха на пейката.


Първата голова възможност се откри пред Интер в 5-ата минута. Дебютантът Едер получи отдясно, напредна и пусна остър пас в наказателното поле, който в решаващия момент беше пресечен от Алекс. Символичните гости продължиха да бъдат по-активни в началото и секунди по-късно Джанлуиджи Донарума увисна и Едер като по чудо не откри резултата.

В 8-ата минута Марсело Брозович се опита да изненада младия вратар с шут малко пред наказателното поле, но Донамура внимаваше и отрази. В ответната атака Юрай Куцка беше спънат точно пред пеналта, но главният съдия Антонио Дамато остана безмълвен, с което си навлече гневни освирквания от тифозите на Милан.

След четвърт час игра Куцка направи нов страхотен пробив, изведе Нианг точно пред Самир Ханданович, но нападателят не успя да вкара. Той се намираше и в положение на засада, която бе маркирана. Словашкият национал на "росонерите" продължи да тормози защитата на Интер и след 20 минута игра финтира няколко съперникови футболисти, но мерникът му изневери.

После борбата и здравите влизания взеха превес и в 24-ата минута Милан спечели фаул на около 30 м от вратата, но шутът на Джакомо Бонавентура беше твърде неточен. В следващите минути "нерадзурите" отново взеха инициативата и Йоветич можеше да открие резултата с изстрел по земя, който беше спасен от Донарума.

Футболистите на Михайлович обаче отговориха в следващата атака. Те изпълниха заучено положение от корнер, при което Кейсуке Хонда получи и центрира на далечната греда, където Алекс се извиси над всички и с глава матира Ханданович за 1:0!

В началото на второто полувреме Роберто Манчини беше изгонен заради протести към реферите. В 55-ата минута Милан беше близо до втори гол. След изпълнение на фаул, последваха няколко бързи паса, Рикардо Монтоливо намери Алекс, който продължи с глава към Бонавентура. Той обаче се забави не успя да разстреля Ханданович.

3 минути по-късно Брозович засече от движение фронтално срещу вратата, но в аут. След малко повече от час игра треньорският щаб на Интер предприе смел ход, пускайки в игра Икарди за сметка на защитника Давиде Сантон. Това обаче даде резултат. В 67-ата минута аржентинецът бе изведен и стреля отблизо, Донамура спаси, но Алекс фаулира нападателя и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана самият Икарди, но нацели лявата греда!

Пропускът сломи Интер и в 73-ата минута "росонерите" нанесоха втория си удар в мача. Нианг центрира, Бака се освободи от Жоао Миранда и с едно докосване удвои преднината на Милан! 4 минути по-късно Нианг беше изведен очи в очи с Ханданович, вратарят спаси шута му, но при добавката нападателят не сбърка и направи кошмара за Интер пълен 3:0!

Милан – Интер 3:0

Голмайстори:

1:0 Алекс (36)
2:0 Бака (73)
3:0 Нианг (77)

Милан: Донарума, Антонели, Романьоли, Алекс, Абате, Бонавентура, Монтоливо, Куцка, Хонда (89-Боатенг), Бака (85-Бертолачи), Нианг (79-Балотели)
Треньор: Синиша Михайлович

Интер: Ханданович, Сантон (64-Икарди), Миранда, Мурийо, Жесус, Медел, Брозович, Перишич (78-Мело), Ляич (87-Телеш), Едер, Йоветич
Треньор: Роберто Манчини

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Антонио Дамато
Жълти картони: Йоветич (Интер); Алекс, Куцка, Балотели (Милан)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/OVj5xiC527k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Oi8kDZcjcII" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/yhodpQtnBbQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/tllgp2-GgHQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>