Милан победи с 2:0 Рома в голямото дерби от 28-ия кръг на Серия "А", играно на стадион "Сан Сиро".

Сблъсъкът премина при температура от над 30 градуса, което се отрази на футболистите на двата отбора. Темпото беше много бавно, а интересните моменти малко.

Хакан Чалханоглу направи два големи пропуска през двете полувремена, но те не натежаха за "росонерите", защото Анте Ребич откри резултата в 76-ата минута. В 88-ата турчинът все пак се разписа, след като оформи крайния резултат от дузпа. 

С успеха Милан събра 42 точки и се изравни с Наполи на 6-то място. Рома остава на 5-та позиция с 48 т. и може да изостане от Аталанта (54 т.) в борбата за зона Шампионска лига.  


Изненадващо Стефано Пиоли не направи нито една промяна от победата с 4:1 над Лече в миналия кръг. В отсъствието на Златан Ибрахимович, атаката отново поведе Анте Ребич. Симон Кяер, който получи контузия в коляното срещу южняците, се възстанови и започна в центъра на защитата до Алесио Романьоли.

Пауло Фонсека обаче направи множество промени от победата с 2:1 над Сампдория. Три от тях бяха в отбрана, където единствено Крис Смолинг запази титулярната си позиция. Амаду Диавара беше сменен от Браян Кристанте, Джанлука Манчини и Леонардо Спинацола също стартираха. Джъстин Клуйверт получи шанс да помага на Един Джеко в предни позиции.

Преди мача беше почетена легендата на Милан Пиерино Прати, който наскоро почина. Иначе срещата се състоя при адска жега от над 30 градуса, което повлия на играта. Първото полувреме премина в тренировъчно темпо и двата отбора трудно стигаха до голови ситуации.

В 15-ата минута удар на Лоренцо Пелегрини беше блокиран, а малко по-късно и пред Един Джеко се откри шанс да открие резултата. Той получи центриране на границата на вратарското поле, засече с глава, но покрай дясната греда.

"Росонерите" създадоха първата си опасност в 27-ата минута. Тогава Джакомо Бонавентура си освободи пространство и шутира от средно разстояние, но високо над напречния стълб.

6 минути преди края на полувремето Милан пропусна най-изгодното положение за гол. Тео Ернандес центрира като по учебник от левия фланг, Крис Смолинг увисна и Хакан Чалханоглу остана непокрит. Турчинът трябваше само да уцели вратата с глава, за да вкара, защото и Антонио Миранте не беше на мястото си. Мерникът му обаче изневери и топката излезе в аут.

След почивката нещата не се промениха и динамиката на мача остана на приятелско ниво, но все пак домакините бяха с една идея по-остри в атака, което в крайна сметка натежа. Двата отбора разчитаха основно на центрирания от крилата, но защитите не срещаха проблеми с тях. В 65-ата минута Чалханоглу отново изпусна златен шанс за гол.

Анте Ребич с великолепен пас елиминира Смолинг и крилото излезе очи в очи с Миранте. Той потърси близкия удар на вратата с удар по земя, но опитният страж изби в корнер, след който не последва нищо интересно. По-късно Миранте отново се отличи с чудесна намеса, след като изби с една ръка мощен шут на резервата Лукаш Пакета.

В 73-ата минута Пакета опита да изненада Миранте и от дистанция, но изпълнението му беше много неточно. 180 секунди по-късно Милан поведе напълно заслужено. След груба грешка при изнасянето, резервата Алексис Салемакерс  центрира в наказателното поле. Там Франк Кесие засече атрактивно, но Миранте изби.

Топката все пак попадна в Ребич. Той стреля силно фронтално срещу вратата от близко разстояние, но вратарят отново спаси, след което и гредата му помогна. Кълбото все пак се върна в хърватския нападател и този път той беше безпощаден за 1:0!

В 88-ата минута Смолинг събори Ернандес в наказателното поле и Милан спечели дузпа. Зад топката застана Чалханоглу, който с безкомпромисно изпълнение оформи крайния резултат! 

Милан – Рома 2:0 

Голмайстори: Ребич (76), 2:0 Чалханоглу (88-д)

Милан: Донарума, Конти, Кяер, Романьоли, Ернандес, Кесие, Бенасер, Кастийехо (54-Салемакерс), Чалханоглу, Бонавентура (54-Пакета), Ребич (78-Леао)
Треньор: Стефано Пиоли

Рома: Миранте, Дзапакоста, Смолинг, Манчини, Спинацола, Кристанте, Верету, Клуйверт (58-Перес), Пелегрини (81-Пасторе), Мхитарян (69-Пероти), Джеко (69-Калинич)
Треньор: Пауло Фонсека

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Пиеро Джиакомели
Жълти картони: Кастийехо, Ребич (Милан); Пелегрини, Верету (Рома)