Кой преди или кой след, но така или иначе се случи. След рестарта, предизвикан от пандемията, дойде момент, когато всички - дори каймакът на европейския футбол, изпита вкуса на загубата. Всички с изключение на Милан. По-силен на стадионите без зрители (немалък брой хора твърдят, че това е една от „тайните“, концепция, която росонерите възмутено изпращат обратно на подателя), на тренировъчни сесии, които в началото бяха обременени от нов и сложен протокол, определено по-кратка почивка между двата сезона, при важни отсъствия. 

Милан беше по-силен от всичко това и след като възобнови играта в средата на юни с полуфиналния реванш за Купата на Италия (0:0 срещу Ювентус в Торино), никога не спря. Цифрите показват 21 поредни положителни резултата в турнирите и първенството, поредица, която поставя Стефано Пиоли в елита на шестимата треньори на росонерите (останалите са Капело, Саки, Роко, Цейзлер и Лидхолм), способни да постигнат (и в повечето случаи надхвърлят) 20 поредни мача без загуба. Силно впечатление прави съдържанието на тази поредица, състояща се само от четири равенства. Елементарна аритметика, победите между 12 юни и 22 октомври са 17.

Преди всички

Може да се каже, че Милан, гладен за завръщане в Шампионската лига, където отсъства от седем години, вече се държи като голям европеец. Защото след блокирането впечатляващата статистика на росонерите е страхотна не само в Италия, но и на континента. Така че нека повторим, че никой няма толкова дълга поредица. 

Но дори ако се ограничим до първенството с 16 мача без загуба, Милан изпреварва всички в Топ 5 от шампионатите на Стария континент. Като изключим Франция, където Лига 1 бе прекъсната окончателно през март и се възобнови с новия сезон, в останалите елитни първенства сериите без поражение прекъснаха. 

Юнайтед спря на 9 във Висшата лига, Байерн на 10 в Бундеслигата и Реал на 15 в Ла Лига. В Испания обаче трябва да се подчертае подвигът на Атлетико: 15 мача без загуба на хората на Симеоне и серията тече в момента. Разширявайки с всички турнири, обаче Милан няма нужда да се притеснява. Всъщност Атлетико загуби два пъти в Шампионската лига и в Испания най-дългата поредица принадлежи на Севиля - 15, но приключи на 24 септември. В Англия намираме Тотнъм с 9 поредни мача без поражение, в Германия Байерн е със 17. Всички серии вече приключиха.

Останалите се спъват

Барселона инкасира 4 загуби, Реал и Ливърпул по 3, Ман Сити 5, а Байерн – веднъж. Всъщност изключението е Милан, дори ако до този момент победите стават норма. Също така предоставя добър отговор на онези, които подчертаваха неособено стойностните съперници в тази първа част от сезона. В началото може би беше вярнозаради благоприятния календар и жребия в Лига Европа, но след това дойдоха успехът в дербито срещу Интер (2:1) и срещу Селтик (3:1) в Глазгоу. 

Пиоли успя да събере група, способна да компенсира най-тежките отсъствия (почти), без да накара тези, които не бяха там, да съжаляват. Треньорът на росонерите даде възможност на почти всички играчи да се представят най-добре. Като ги поставите в най-подходящите зони на полето или ги подобрите от гледна точка на подход и отношение. Говорим за отбор, който в петте мача, в които Ибрахимович не вкара (липсваше в четири), 13-те отбелязани гола бяха дело 9 различни играчи.

„Бях помолил клуба да разполагам с не повече от 12-13 титуляри и останах доволен”, усмихна се Пиоли вечерта в Глазгоу. Ако Милан все още е на върха през януари, със сигурност ще дойдат и други. Но дотогава има време, сега наред е домакинството срещу Рома (б.р. днес).


Марко Пазото, "Гадзета дело спорт"
Превод на "Тема спорт"