Галерия

№9: Гордън Ходжсън (287 гола)

Милан удари с 3:1 Наполи като гост в централния мач от 8-ия кръг на Серия А. Росонерите запазиха с 20 т. лидерската си позиция с две повече от изненадващо озовалия се толкова нависоко Сасуоло и държат на дистанция реалните си конкуренти Рома (17), Ювентус (16) и Интер (15). Успехът на „Сан Паоло” бе пореден шампионски тест за росонерите, които вече трябва да бъдат вземани на сериозно като кандидати за скудетото.

Защото Милан разполага с футболист, чиято класа е неподвластна на времето, а харизмата му увлича и дава криле на останалите му съотборници. Естествено, че става дума за голямата уста, но в същото време и голям играч – Златан Ибрахимович. 39-годишният швед държи ключа, с който може да отвори вратите към рая. За пореден път през този сезон той реши мача с головете си (20, 54), докато другият скандинавец – норвежецът Йенс Петер Хауге (90), само оформи протокола. Попадението на Дрис Мертенс (63) само събуди напразните надежди на домакините, че могат да вземат нещо от този мач.
Наполи нямаше загуба от Милан в 11 мача. Последната на „Сан Паоло” пък бе на 25 октомври 2010-а, като ключовото попадение при 2:1 бе на… Ибрахимович. В края на кампанията росонерите се поздравиха с 18-ото си и последно засега скудето. И ако преди 10 години гостите надделяха убедително над съперниците си, то сега беше различно.

Безспорно Милан играе добре през този сезон и резултатите не са случайни. Но срещу по-сериозните конкуренти росонерите не доминират явно и през цялото време, ала в крайна сметка успяват да вземат своето. Случи се срещу Интер (2:1) и сега срещу Наполи. Как тогава им се получава? Треньорът Стефано Пиоло (който не води мача в Неапол, както и първият му помощник Джакомо Мурели заради COVID-19, а на пейката бе Даниеле Бонера) през тази кампания налага опростен, но ефикасен стил. Спецът отлично използва качествата на наличния потенциал, отборът се движи добре, компактен е, играчите комбинират на скорост и взаимно се подсигуряват, като не изпадат в паника.

Това обаче едва ли би свършило толкова добра работа, ако го нямаше Ибра. Защото всичко се върти около него. Задачата на полевите играчи е да доставят топката на Златан и работата е почти свършена. От 19-те отбелязани гола от росонерите в първенството 10 са на сметката на Ибра. В момента на неговата възраст и на подобно високо ниво няма толкова решаващ футболист. Та на „Сан Паоло” Златан отправи 2 точни удара и те попаднаха право в целта! Ибрахимович е полезен и с вниманието, което ангажира, за да се отварят възможности и за съотборниците му.

В близките дни ще се разбере доколко е сериозна мускулната травма, която получи. Но без Златан Милан със сигурност няма да бъде същият отбор.

Юлиян Димитров, в-к Тема спорт