Милан взе ценна победа в дербито на 14-ия кръг в Серия А срещу Лацио. „Росонерите“ се наложиха с 3:2 на „Сан Сиро“ и си върнаха лидерската позиция, след като по-рано през деня градският съперник Интер записа успех над Верона и временно излезе на първото място.

Точни за „червено-черните“ бяха Ребич (10‘), Чалханоглу (15‘) и Ернандес (90+2‘), а за „римските орли“ се разписаха Луис Алберто (28‘) и Чиро Имобиле (59‘).

По този начин отборът на Стефано Пиоли завършва годината като единствения, който все още не е допуснал поражение през този сезон в Калчото.

Мачът оправда очакванията за дерби – 5 попадения, 2 дузпи, както и официални предупреждения за двамата треньори.

Отсъствието на Златан Ибрахимович, който продължава да лекува контузия, не се усети и днес, след като неговите съотборници отново съумяха да отбележат поне 2 попадения.

Атаката на „росонерите“ бе водена от Рафаел Леао, който вкара най-бързия гол в историята на Серия А, разписвайки се в 6-ата секунда срещу Сасуоло през уикенда.

В същото време Лацио влезе в срещата от незаводолителната осма позиция в класирането, но успехът над Наполи в предишния кръг даде нужното самочувствие на „орлите“, които съумяха да наваксат пасив от 2 гола. Въпреки това проблемите, които изпитват при корнерите, ги лишиха поне от точката в днешния мач.

Първата по-чиста ситуация в двубоя се откри пред домакините. „Росонерите“ организираха бърза контраатака, която завърши с удар над вратата на Чалханоглу от границата на наказателното поле.

В 10-ата минута Анте Ребич откри резултата за своя тим. Защитата на „орлите“ се оказа твърде пасивна при центриране от ъглов удар, от което се възползва именно хърватинът и с глава прати топката в мрежата за 1:0.

Футболистите на Симоне Индзаги отговориха с опасен изстрел на Марушич, който профуча на сантиметри от страничния стълб на Донарума.

След четвърт час игра Марко Ди Бело отсъди 11-метров наказателен удар в полза на Милан. Футболистите на Лацио изявиха сериозни претенции, но главният рефер дори не разгледа ситуацията с ВАР.

С изпълнението на дузпата се нагърби Хакан Чалханоглу, който хладнокръвно обърна ъгъла на Рейна и удвои аванса на „росонерите“.

В средата на първата част Хоакин Кореа отправи диагонален изстрел, но Донарума изби в корнер. Секунди по-късно Ди Бело посочи за втори път бялата точка, но този път пред другата врата.

Голмайсторът на „небесносините“ Чиро Имобиле изпълни наказателния удар и пропусна, но при добавката Луис Алберто хвана в крачка стража на Милан и намали на 2:1.

Последваха силни минути за отбора на Лацио, но футболистите така и не успяха да стигнат до второ попадение до почивката.

Гостите започнаха по-агресивно втората част и упражниха натиск в началните минути, но удари на Муричи и Имобиле не намериха целта.

Малко преди да измине час игра по-добрите действия на Лацио дадоха резултат. Капитанът Имобиле получи балонна топка в наказателното поле и я засече от въздуха, пращайки я в долния ляв ъгъл на вратата за 2:2.

10 по-късно Луис Алберто действа индивидуално през центъра, но стреля слабо в ръцете на Донарума. Малко след това вратарят изби удар с глава на Муричи след корнер.

Първите създадени ситуации от Милан през второто полувреме дойдоха в края на мача. Първо Рейна показа котешки рефлекс след удар на Анте Ребич, а секунди след това хърватинът се оказа очи в очи със стража, но стреля встрани от вратата.

„Росонерите“ нанесоха решителен удар във втората минута от добавеното време. Проблемите за Лацио отново дойдоха след корнер. Този път Тео Ернандес се извиси над всички и с глава не остави шансове за намеса на Рейна, с което оформи и крайния резултат.

Милан – Лацио 3:2

Голмайстори:

1:0 – Ребич 10‘

2:0 – Чалханоглу (д.) 15‘

2:1 – Алберто 28‘

2:2 – Имобиле 59‘

3:2 – Ернандес 90+2‘

Милан: Донарума, Калабрия (Далот – 90+3'), Калулу, Романьоли, Ернандес, Крунич, Тонали, Салемакерс (Кастийехо – 64‘ – Малдини – 90+2‘), Чалханоглу, Ребич, Леао (Хауге – 79‘)

Лацио: Рейна, Патрик (Худ – 89‘), Фелипе, Раду, Лазари, Милинкович-Савич (Акпа Акпро – 74'), Ескаланте (Каталди – 46‘), Алберто, Марушич, Кореа (Муричи – 32‘), Имобиле (Перейра – 74‘)