На 6 януари ще стане точно 1 година от повторния дебют на Златан Ибрахимович за Милан и е време за равносметки.

Случайно или не, завръщането на шведската звезда на "Джузепе Меаца" съвпадна и с възраждането на спящия гигант. "Росонерите" зимуват на 1-во място в Серия "А" с точка пред градския съперник Интер и на цели 10 пункта от хегемона Ювентус.

Нещо повече, 7-кратният първенец на Европа не е губил в калчото след прекъсването на футбола заради пандемията от коронавирус. Или от 8 март с 1:2 от Дженоа у дома. Това са 19 победи и 7 равенства в първенството.

Но от месец и половина Ибра лекува контузия и не е ясно дали следващият сезон ще бъде в Милан, защото е на 39 години. Но зависими ли са "червено-черните" от Златан?

Статистиката е категорична, колосът от Ботуша може да се справя и без него! Шведът има 22 гола в 30 мача във всички турнири след завръщането си на "Меаца". А без звездата, Милан има само 1 загуба – 0:3 от Лил за Лига Европа. С него в състава пораженията са 2, споменатото от Дженоа и с 2:4 от Интер.

Откакто Ибрахимович е контузен, "росонерите" записаха 6 победи и 3 равенства. Той не игра в няколко мача и преди тази контузия, в които отборът постигна 8 успеха и регистрира 2 ремита. Т.е., без звездата си, Милан има общо 14 победи и 5 хикса. 

Но не е за пренебрегване факта, че с него Милан победи Наполи, Интер и Ювентус през миналия сезон. И във всички тези дербита Ибра не пропусна да се разпише.

Макар и да не е на терена,  неговото влияние в отбора е от изключителна важност, защото зарежда съотборниците си с шампионски манталитет.