Първият цикъл световни квалификации в Европа не предлага кой знае какви класически мачове, но пък днес ще станем свидетели на едно важно събитие в Стокхолм. След 5-годишно отсъствие Златан Ибрахимович ще облече фланелката на „тре кронур“ в домакинството срещу Грузия.

При Златан всичко е като в холивудска продукция, все пак той е със статут на световна знаменитост, а не само футболна такава. При него има елементи на екшън, трилър, драма. Сега дори имаше и сълзи. За неговото завръщане се заговори още преди година, но тогава се получи някаква вербална престрелка между Ибра и националния селекционер Яне Андерсон. Златан написа в „Туитър“ следното съобщение по повод решението на Андерсон да не повика за един мач изгряващата звезда Деян Кулушевски, който малко преди това бе подписал с Ювентус: „Каква шибана шега. Още едно доказателство, че некомпетентни хора на грешните позиции задушават шведския футбол“. В крайна сметка двамата изгладиха проблема и в последните месеци Златан винаги е показвал уважение към наставника.

Логично се стигна до миналата седмица, когато Златан официално обяви, че се завръща в националния тим, а в понеделник пресконференцията му в Стокхолм нямаше как да не се превърне в събитие. Ибра знае как да владее медиите и публиката и го направи за пореден път. Той детайлно обясни причините, които са довели до завръщането му, като говори и за подкрепата, която получава от семейството си. „На тръгване за Швеция моят 12-годишен син Винсент се разплака“, каза Златан и самият той веднага избухна в сълзи.

След това двамата обясниха как са провели разговорите между тях и как Андерсон е хванал веднага самолета за Милано, като е разбрал за сериозните намерения на Златан и двамата бързо са си стиснали ръцете. „Да играе за националния тим е най-важното за един играч. Не съм спирал да следя как се представят момчетата. Дълбоко в себе си винаги съм чувствал, че мога да им помогна. Мисля, че има какво още да дам. Разбира се, не всичко опира до това какво иска един играч или един треньор. Трябва и двете страни да го искат, трябва заедно да стигнат до решение. Сега имам възможността отново да играя за националния тим и ще го правя с чест. Но тук не става въпрос само за това. Може отстрани да изглежда, че аз съм щастлив само от това да бъда тук, но аз съм тук, за да постигна резултати и да го направя за треньора, тима и страната. Колкото и да говоря сега, ако няма резултати, всичко това няма да значи нищо“, обясни още Златан. И сега, когато неговото завръщане е факт, предстои по-важното, а именно какво може да донесе Ибрахимович на тима.

Разбира се, неговата възраст няма как да не бъде слагана на кантара, но пък от другата страна се поставят неговите спортно-технически качества, манталитет и респект, който изпитват съперниците към него. Добрата новина за Златан и Швеция в случая е, че той няма да има нужда от кой знае каква фина тактическа настройка. „Тре кронур“ е отбор, който през годините променя изпълнителите, но не и системата на игра и обикновено тя е 4-4-2. Разбира се, има нюанси, но те надали ще попречат на Златан да се адаптира на секундата.

Очаква се той да води атаката днес срещу Грузия заедно с Маркус Берг, като двамата се познават отлично. Все пак Берг е на 34 и вече 13 години е част от „тре кронур“. Разбира се, никой не очаква, че този тандем може да повтори успехите на митичното разбирателство на Златан с Хенрик Ларсон, но пък селекционерът Андерсон знае на какво са способни двамата.

Най-важното е, че футболният свят искаше да види лебедовата песен на Златан и като велик актьор той ще излезе на сцената за последен път на Евро 2020. И ще получи аплодисментите и сълзи, които заслужава за цялостно творчество.

Материал на "Мач Телеграф"