Тифози на Милан, време е за актуализация. Има поща за вас, идва директно от Япония: „Горд съм, че избрах този клуб и нямам намерение да напускам. Всъщност искам да остана завинаги. Много ми харесва, когато ултрасите пеят: „Президент, има само един президент ...“ Е, искам да бъда такъв за цял живот. Поне във футболния...“. Франк Кесие не би могъл да избере по-директни думи. Прави го в определен момент, когато е налице безизходица за подновяване на договора му (б.р. изтичащ през юни 2022 г.), подклажданот странни слухове, докарвайки привържениците на росонерите до яростпокрай последните раздели с Джиджио Донарума и Хакан Чалханоглу.

Кесие първо с Кот д'Ивоар спря Бразилия (0:0) във втория мач от Игрите в Токио, а след това и клюките. „Искам Милан, само Милан...“, казва той ясно, гледайки ни в очите, за да сме сигурни, че въпреки социалното дистанциране в миксзоната на стадиона в Йокохама (б.р. където си игра финалът Бразилия – Германия 2:0 на Мондиал 2002) не е променил намеренията си.

Кесие, страхът натифозите е свързан с подновяването на договора, което бавно се материализира...
- Разбирам, но те трябва да бъдат спокойни. Винаги държа на думата си, трябва да ме познават. Сега съм тук в Токио, за да постигна нещо важно с моята страна, но щом приключи олимпиадата, се връщам в Милано и ще оправим всичко. Няма да има проблеми.

Чували ли сте се скоро с някого от ръководството?
- Разбира се, разговаряме и постоянно си пишем с Паоло Малдини и Фредерик Масара, те отлично знаятнамеренията ми.

Другата грижа е за вашия двигател, който винаги е в движение. Няма ли да се върнете изтощен в Италия?
- И защо? Това е моята работа: да тичам, да отнемам топката и да започвам контраатака. Колкото повече играя, толкова по-добре се чувствам. Супермотивиран съм, нямам търпение да прегърна отново съотборниците си и господин Пиоли. Предстои ни натоварен сезон.

Ще участвате в Шампионската лига...
- Всъщност го искахме на всяка цена. И заслужено го постигнахме. Сега трябва да сме на нивото на доброто име, което си е спечелил Милан в Европа. Няма да разочароваме.

Искате да бъдете цял живот при росонерите, но има и такива, които напуснаха. Съжалявате ли за избора на Донарума и Чалханоглу?
- Разбира се, споделихме важна част от живота си. Освен това Джиджио в момента е най-силният вратар в света. Но не мога да коментирам решенията на другите, аз отговарям за себе си. Много съжалявам за тях, но пък пристигнаха важни нови играчи

Чухте ли се с Донарума след титлата на Италия на Евро 2020?
- Да, защото радостта му също беше и моя: приятно бе да видя триумфа на националния отбор на Манчини. Очаквах го от известно време, а първият мач срещу Турция ме накара да разбера стойността на отбора. Велика Италия! Обадих се на Джиджо, но също и на Лео Бонучи и Кристанте.

Споменахте новите попълнения в Милан. Сред тях е Оливие Жиру, който би бил полезен през миналия сезон…
- Оставям тези коментари за нашия треньор Пиоли. През последния сезон всеки даде всичко от себе си, иначе второто място нямаше да бъде постигнато. Случиха се и контузиите на Ибра. Когато някой като него е на терена, това ни дава сигурност. Жиру не се нуждае от моите комплименти, радвам се, че сега ще играе в Милан.

Почти всички отбори, които се борят за скудетото и Шампионската лига, смениха треньорите си, само вие не. Може ли да е предимство?
- Само теренът ще покаже дали това е така. Понякога успявате да спечелите веднага дори с нов треньор, а в други случаи не се получава. В Милан нямаме този проблем: играем наизуст с тествана схема. Надяваме се, че това ще бъде още едно оръжие, защото трябва да се стремим към максимума във всяко състезание. Независимо дали става дума за първенство, или турнирите.

Междувременно продължавате да вкарвате голове и на олимпийските игри?
- Искам да бележа с екипа на Кот д'Ивоар. Игрите са нещо уникално, сега имаме тежък мач срещу Германия (б.р. утре, точка стига на слоновете да се класират на четвъртфинал). Трябва да останем съсредоточени. Голът ми срещу Саудитска Арабия (2:1)? По-скоро рутинен, отколкото красив. С удоволствие получих комплиментите чрез чат от съотборниците в Милан. Между нас има искрена привързаност Ето защо с вълнение очаквам да се върна в Италия.

А какво правим с дузпите? Двете, които вкарахте срещу Аталанта, подпечатаха участието в Шампионската лига, но Ибра е готов да се завърне…
- Първият избор зависи от него. Ибра е нападател, трябва да вкара, както аз трябва да тичам. Така че ако държи да ги бие, това е добре. Ако от друга страна, не му се иска, тогава няма да отстъпя.

Твърди се, че футболистите не трябва да участват на олимпиадите, които са различен свят?
- Защо? Щастлив съм да участвам в Игрите, мога да усетя магията на събитието.В Милано нямам време да следя други спортове, докато тук прекарвам часове, гледайки всичко. Баскетболът все още ми е любим.

Накрая, Кесие - кога ще е този избор за цял живот?
- Скоро, много скоро.Но не прекалено: искам да стигна възможно най-далече в олимпийския турнир.След това Милан ще ме има толкова дълго, колкото иска.

Франческо ЧЕНИТИ „Гадзета дело спорт“, превод на в-к "Тема спорт"