Прокурори отвориха разследване за расистки скандирания от фенове на Лацио срещу играча на Милан Тимуйе Бакайоко миналия уикенд, споделиха от Италианската футболна федерация (ФИГК).

Те преглеждат видео кадри от успеха на Милан с 2:0 над клуба от Рим на „Сан Сиро“ в неделя, след като Бакайоко и отборът му се оплакаха, че той е получил обиди, се казва в изявление. „Кабинетът на федералния прокурор започна разследване срещу Лацио след подадено оплакване от Милан“, съобщиха от ФИГК.

Клубът от Серия А бе поискал от футболната федерация да разследва, след като Бакайоко сподели, че привърженици на Лацио са отправили расистки обиди към него и съотборника му Франк Кесие. „До някои фенове на Лацио и техните расистки викове, насочени към мен и моя брат Франк Кесие. Ние сме силни и горди от нашия цвят на кожата. Имам пълна увереност в нашия клуб да идентифицира въпросните лица“, каза полузащитникът в Инстаграм.

Расистките обиди по италианските футболни стадиони са сериозен проблем в последните сезони и Лацио има една от най-лошите репутации в страната, с връзка до крайно десните политически движения сред най-запалените привърженици, която датира най-рано от 70-те години на миналия век. Въпреки това, те са далеч от единствените виновници и престъпници, като маймунски скандирания са насочени към тъмнокожи играчи от фенове на различни клубове в редица отделни случаи.