Червен картон и дузпа бяха в основата на успеха на Атлетико Мадрид с 2:1 над Милан на "Сан Сиро" в среща от 2-ия кръг на груповата фаза на Шампионска лига.

Двата отбора изиграха много напечен мач и често футболистите се "хващаха за гушите". Логично главният съдия Джунейт Чакър от Турция имаше много работа и се превърна в главно действащо лице.

Рафаел Леао вдигна на крака тифозите на Милан с гол в 20-ата минута, но малко по-късно Франк Кесие беше изгонен с втори жълт картон, което промени хода на срещата.

След почивката гостите натискаха, но не се виждаше как ще стигнат до изравняване. В 85-ата минута Антоан Гризман все пак вкара, а в 96-ата минута Луис Суарес направи пълния обрат от дузпа.

В класирането в група "В" лидер е Ливърпул с пълен актив от 6 точки. Атлетико Мадрид има 4 т., Порто е с 1 т. Милан остава с нулев актив В следващия кръг "червено-черните" гостуват в Португалия, докато мърсисайдци играят на "Уанда Метрополитано".


Анте Ребич отново поведе атаката на Милан в отсъствието на Златан Ибрахимович. Той беше подпомаган от Рафаел Леао и Браим Диас. В средата на терена Стефано Пиоли заложи на Алексис Салемакерс, Франк Кесие и Исмаел Бенасер.

Луис Суарес и Анхел Корея играха в предни позиции за испанския първенец, докато Жоао Феликс и Антоан Гризман седнаха на пейката. В центъра на защитата Фелипе смени наказания Стефан Савич, в халфовата линия игра бившият футболист на Интер Жофри Кондогбия.

Това беше първи мач за "росонерите" на "Сан Сиро" в Шампионска лига от 2014 г. насам. И тогава съперник беше Атлетико Мадрид, който спечели първия 1/8-финален двубой с 1:0 и с общ резултат 5:1 се класира напред. 

Но това не попречи на Милан да започне мача вдъхновено и всяка атака, подета още от центъра, беше посрещана с бурни овации от трибуните. Високата преса на домакините затрудняваше "дюшекчиите", които изпитваха сериозни проблеми с изнасянето на топката.

Първият точен удар в мача отправи Браим Диас след малко повече от четвърт час игра, но Ян Облак не беше затруднен. Секунди по-късно главният съдия Джунейт Чакър се допита до ВАР дали има дузпа за Милан, но такава не беше отсъдена.

"Росонерите" продължиха да диктуват събитията на терена и в 19-ата минута Диас с пас като по учебник изведе Анте Ребич сам срещу вратаря. Нападателя напредна и стреля по земя, но Облак с чудесна намеса изби в корнер.

В 20-ата минута домакините поведоха. Диас задържа топката в наказателното поле и върна малко назад към Рафаел Леао. И португалецът със силен удар през няколко футболисти не остави шансове на Облак за 1:0!

После не се виждаше как Атлетико може да стигне до гол, но в 29-ата минута Франк Кесие получи заслужен втори жълт картон за груб фаул в центъра и беше изгонен. Това накара Стефано Пиоли да вземе мерки и в игра се появи Сандро Тонали за сметка на Ребич, който напусна бесен.

В 38-ата минута Леао с атрактивна задна ножица нацели горната греда, но при атаката имаше и засада. До края на полувремето Луис Суарес засече от чиста позиция, но в аут. 5 минути след подновяването на играта Жофри Кондогбия засече от движение, но покрай целта.

Постепенно Диего Симеоне пусна в игра цялата си огнева мощ в атака и по-късно Суарес засече с глава, но отново в аут. В 61-ата минута в игра се появи и Антоан Гризман, но натискът на гостите така и не даваше резултат и опасните положения липсваха. После далечен удар на Родриго Де Пол премина покрай целта. В 77-ата минута Майк Менян изби шут от дистанция на Тома Льомар.

Така се стигна до 85-ата минута, когато Атлетико изравни. Ренан Лоди намери Гризман, който от воле не остави шансове на Менян за 1:1! Милан бързо можеше да възстанови аванса си, но мерникът на Алесандро Флоренци изневери. Жоао Феликс можеше да направи пълен обрат, но Менян спаси.

Дълбоко в добавеното време мадридчани получиха дузпа за игра с ръка на Пиер Калулу. Положението беше дълго време разглеждано от ВАР и в крайна сметка потвърдено. Зад топката застана Суарес, който с изстрел по земя в центъра на вратата донесе победата за Атлетико.

Милан – Атлетико Мадрид 1:2

Голмайстори: 1:0 Леао (20), 1:1 Гризман (85), 1:2 Суарес (96-д)

Милан: Менян, Ернандес, Томори, Романьоли, Калабрия, Кесие, Бенасер (81-Флоренци), Салемакерс (81-Калулу), Диас (57-Бало-Туре), Леао (57-Жиру), Ребич (34-Ребич)
Треньор: Стефано Пиоли

Атлетико: Облак, Трипиър (40-Феликс), Хименес, Фелипе, Ермосо (46-Лоди), Йоренте, Коке (61-Гризман), Кондогбия (64-Льомар), Караско (46-Де Пол), Корея, Суарес
Треньор: Диего Симеоне

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Джунейт Чакър (Турция)
Жълти картони: Кесие, Ребич, Ернандес (Милан); Кондогбия (Атлетико)
Червен картон: Кесие 29‘ (Милан) 

Снимка: БГНЕС